Освежават паметника на Съветската армия за Деня на Червената армия

Последна промяна на 11 февруари 2013 в 14:24 1794 3

Ремонт на паметника на Съветската армия.Снимка:Сергей Антонов
Ремонт на паметника на Съветската армия.Снимка:Сергей Антонов

Загражденията и освежителния ремонт на Паметника на Съветската армия се правят за Деня на Червената армия - 23 февруари.

На тази дата ще има поклонение пред монумента в Княжеската градина в София.

Това става ясно от писмото на Форум "България-Русия" до областния управител на София Данаил Кирилов, който стопанисва паметника.

След сигнал от OFFNews в петък вечерта кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати Столичният инспекторат да провери кой и с какво разрешение ремонтира около паметника.

За почистването от графити и освежителния ремонт не бяха уведомени нито дирекция "Зелени системи", нито дирекция "Архитектура и градоустройство".

Столичният инспекторат спря работата около паметника в петък и поиска допълнителни документи.

Председателката на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова лично е занесла днес в инспектората писмото до Кирилов и разрешението му да бъде допусната техника за почистване и ремонт на опасните плочи.

Инспекторатът е уведомил шефът на "Контрол по строителството" Влади Калинов и той е обявил, че не е необходим проект от общината за този освежителен ремонт, защото паметникът е изключителна държавна собственост.

Областният управител отново обясни, че е разрешил само почистване от графити и подмяна на опасни за хората плочи.

Форум "България-Русия" почисти за своя сметка паметника на Съветската армия през лятото на 2011 г., когато войниците бяха изрисувани като американски анимационни герои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2013 в 13:11

БКП установява едноличен режим в България благодарение на съветската армия и Сталин чрез над 20 000 убийства без съд и присъди (според архива на БКП), скалъпени съдебни процеси срещу опозицията, заточения в лагери, изселвания на хиляди семейства от домовете им.

Държавен архив, 143-8-242, стр. 61
Искра Панова, председател на КНИК към Министерството на културата, 1952 г. (правописът е запазен): “Сметам, че не е излишно още веднаж, както се направиха известни напомнювания, да се спрем на това, какъв характер общо, какъв печат ще носи паметника. Трябва да ни бъде ясно това. Това не е паметник в Берлин или другади, тук, у нас, паметникът требва да носи спецификата на нашето отношение към Съветския съюз, към нашата история в момента, в който го строим, требва да има ведрина, младост, дружба, любов, възторг – всичкото това трябва да го има в него. Това са неща, качествено различни от другите съветски паметници, издигнати за благодарност към съветската армия. Защото и нашите отношения са качествено различни. Съветската армия освободи много народи. Нашият народ го освободи по некакъв друг начин (!!!!!, бел. ав.). Ние имаме отношение към тях. Ето защо, паметникът требва да бъде паметник на дружбата, паметник на младостта, паметник на Българо-съветската дружба.

11.02 2013 в 15:59

Нещо не си наред с главата си?

11.02 2013 в 14:34

Тъкмо сега освежен ще го нарисуват........
Това само в Бг може да се случи, все едно да празнуваме празника на Турската армия..... Разлика между двете няма никаква, и двете са ни окупирали......