Орешарски: Не се стряскаме от протести, в Европа е така – хората протестират

11 октомври 2013 в 19:03 2214 13

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Протестите сами по себе си са изява и признак на демократичност. Не бива да се стряскаме от демонстрации, така е в Европа – хората протестират. Вероятно ще има още протести, въпросът е да има комуникация и реакция. Това заяви премиерът Орешарски в интервю за bTV.

Според него обаче протестите имат негативни страни за бизнес климата и инвестиционната активност в България.

Повече от половината министри в кабинета са отличници, категоричен е Орешарски.

Няма смяна на правителство без известни кадрови смени и размествания, каза премиерът в отговор на въпрос дали има партийна метла в държавната администрация.

Вие нали не вярвате, че аз имам банки кадри вкъщи за всички назначения в страната – попита Орешарски, когато стана дума за партийни назначения.

Аз не съм имунизиран от грешни назначения до края на мандата на правителството, каза още премиерът.

Дали правителството ще успее да изкара мандата си не е най-важното, а да работи успешно и да има добри резултати. Ако ги няма, аз сам ще поискам да се прекрати мандатът. Засега съм оптимистично настроен, каза министър-председателят.

Новият вот на недоверие е прибързан, тъй като регионалната политика не дава резултатите още на другия ден, коментира премиерът.

Сега виждаме резултатите на една лоша регионална политика през последните четири години. Правителствата без изключение са длъжници на териториалното развитие и на балансирания подход, посочи той.

За съжаление при предния вот не можахме да направим дебат, защото ГЕРБ решиха да бъдат иновативни в практиките си. Аз отговорих обаче на всичките им въпроси, каза още министър-председателят.

Орешарски посочи, че очаква дефицит по бюджета в края на годината в размер на 2%.

Държавният бюджет за следващата година вече е готов. До края на този месец по конкретни негови параметри ще бъдат организирани още дискусии със социалните партньори, но по заложените в него основни политики съгласие вече е постигнато, каза още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!