Оневиниха Андрей Иванов – не е бил в конфликт на интереси

25 септември 2012 в 10:36 2867 3

Андрей Иванов. Снимка БГНЕС
Андрей Иванов. Снимка БГНЕС

Бившият председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов не е бил в конфликт на интереси заради отпуснатия заем на сина му от Общинска банка.

Това постанови Комисията за конфликт на интереси след сигнал на общински съветници от БСП.

Фирмата на сина му Бранимир Андреев Мирчев „96 Агрогруп“ взел заем от 5.93 млн. лв. при лихва 9.5% от Общинска банка срещу гаранция 12 дка ниви. Кредитът е отпуснат на 30 септември 2011 г.

Информацията бе изнесена от общински съветници от БСП. Те обявиха, че „ако не беше синът на Андрей Иванов, никога нямаше да получи толкова голям заем при такива условия“ и напомниха, че по същото време е било забавено провеждането на Общото събрание на Общинска банка.

Самият Иванов определи информацията като „политическа инсинуация“.

Той подаде оставка като председател на СОС през януари 2012.

Комисията за конфликт на интереси е направила свое разследване, събрала е документи и е изслушала Иванов. Той е заявил, че не вижда връзка между забавянето на свикването на общо събрание и кредита.

Обяснил, че е подписал на 29 юли 2009 г. за провеждането на събранието, но писмото е изпратено на 2 август 2009 г., тъй като това е било работа на администрацията на Столичната община и от нея се е готвила документацията.

За изтегления от сина му кредит заявява, че знае за това и че се е налагало да бъде взет от Общинска банка, защото лицата, от които синът му е закупил дяловете от фирмата, вече са били започнали процедурата още през месец април.

Според показанията на Иванов заемът е обезпечен на 120% при неизгодни за кредитополучателя условия.

Решението на комисията може да бъде обжалвано пред Административният съд – София-град.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!