Общинският съвет във Велико Търново даде шанс на Хуманитарната гимназия

Вероника Шербанова 25 юли 2013 в 15:35 2725 0

Хуманитарна гимназия
Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново

Общинският съвет във Велико Търново даде шанс на най-старото училище в града - Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, съобщи Дарик.

Почти всички присъстващи съветници гласуваха против предложението на общината за закриване на гимназията. Решението обаче не беше взето лесно, а след два часа дебати, в които освен общинските съветници се включиха учители, ученици и граждани.

Причината за искането на общината е нулевият прием за учебната 2013/2014 г., поради който в гимназията ще се учат едва 47 ученици, чиято издръжка ще струва на общината 80 000 лева, които не са предвидени в общинския бюджет, обясни кметът на Велико Търново Даниел Панов.

В същото време издръжката на тези ученици в училище „Емилиян Станев“, където трябваше да бъдат прехвърлени, ще струва десет пъти по-малко, посочи Панов.

Вливането на допълнителни близо 80 000 лева в бюджета на училището са необходими, тъй като ръководството на Хуманитарната гимназия е изхарчило парите за цялата календарна година до август.

През последните пет години директор на гимназията е Тамара Драганова, която напусна миналата сряда. За временно изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс за нов е назначена учителката по физическо възпитание и спорт Галина Пенкова-Донева.

Бях длъжен по закон да направя предложение за закриване на училището, което не означава, че като повечето хора в залата не съм бил емоционално свързан с Хуманитарната гимназия, заяви кметът Даниел Панов.

За тази година ще намерим средства, но ако следващата година отново има нулев прием, в гимназията ще останат 22 деца, тогава пак ли ще дадем 80 000 лева, коментира Панов.

По думите му ще бъде сформирана работна група от експерти от Регионалниоя инспекторат по образованието, община Велико Търново и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, която до края на 2013 г. ще трябва да подготви проект за възраждането на училището, обясни Панов.

Проблемът със закриването на училища не стои само пред Велико Търново. Решение на този въпрос може да е създаването на различни специалности, които да не са конкурентни в различните училища. Може да се реализира и идеята Хуманитарната гимназия да стане базово училище, което да подготвя кадри за Великотърновския университет, допълни кметът на Велико Търново.

По думите му в училището могат да се изучават изобразително изкуство, иконопис или дърворезба, като по този начин ще има подготвени кадри за Художествения факултет на ВТУ.

Не е маловажно и да се направи добър подбор на директор на гимназията, каза още Панов.

Хуманитарната гимназия е най-старото училище във Велико Търново. То е създадено през 1880 г. Негови възпитаници са Кирил Христов, Ангел Каралийчев, Петко Тодоров, Асен Разцветников, Антон Дончев, както и много известни български художници.

Гимназията се намира в старата част на Велико Търново, под крепостта Царевец, а сградата, в която се намира, е архитектурен паметник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки