Протест срещу закриването на 130-годишна гимназия във Велико Търново

Вероника Шербанова 23 юли 2013 в 18:47 2766 1

Хуманитарна гимназия
Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново

Около 30 души излязоха на протест срещу намерението на община Велико Търново да закрие Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в града.

Предложението за закриване на гимназията е внесено в Общинския съвет и ще бъде обсъдено на заседанието в четвъртък.

Причината за искането на общината е нулевият прием в гимназията за учебната 2013/2014 г., след като нито едно дете не е пожелало да се запише в паралелката с хуманитарен профил, в която се изучават български език и литература, английски език, история и информационни технологии. Поради това в училището остават едва 47 ученици, като 14 от тях са в 12-и клас, 21 – в 11-и, и 12 – в 9-и.

За издръката на тези 47 ученици са необходими близо 80 000 лева до края на 2013 г., тъй като ръководството е изхарчило почти целия бюджет за годината до август. В същото време ако тези три паралелки бъдат преместени в училище „Емилиян Станев“, издръжката им ще струва 8000 лева, а учениците ще бъдат обучавани от добри специалисти, обясни кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Необходимите до края на 2013 г. 80 000 лева не са предвидени в общинския бюджет, уточни Панов.

Друг проблем е, че децата в паралелките не покриват задължителния минимум от 18 ученици. Миналата година беше направен компромис и с разрешение на Министерството на образованието е сформирана паралелка от 15 деца, посочи Панов.

Той допълни, че училището няма да бъде затворено напълно, тъй като в сградата ще продължи да работи основното училище, в което има 128 ученици.

Хуманитарната гимназия е най-старото училище във Велико Търново. То е създадено през 1880 г. Негови възпитаници са Кирил Христов, Ангел Каралийчев, Петко Тодоров, Асен Разцветников, Антон Дончев, както и много известни български художници.

Гимназията се намира в старата част на Велико Търново, под крепостта Царевец, а сградата, в която се намира, е архитектурен паметник.

Около 30 учители, ученици и жители на града излязоха на протест пред сградата на общината в защита на гимназията. Те носеха плакати със снимка на училището след разрушителното земетресение през 1913 г. с надпис „1913 г. – земетресението не успя да я убие. 2013 г. – чиновниците не й простиха“.

Протестиращите са подготвили и отворено писмо до кмета на града и до Общинския съвет в подкрепа на гимназията. Организаторите са започнали и подписка, която ще бъде внесена в Общинския съвет. Създадена е и Facebook група „Да спасим Хуманитарна гимназия Велико Търново“, към която до момента са се присъединили 1861 души.

Подкрепата си за Хуманитарната гимназия във вторник обяви и писателят Антон Дончев, който е възпитаник на училището. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови