Обмислят еднократна добавка към енергийните помощи за най-бедните

14 март 2013 в 11:09 2064 3

Деяна Костадинова Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова Снимка: БГНЕС

Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи.

Това обяви новоназначеният министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова в интервю за БНТ.

Въпросната парична помощ все още се уточнява, като вероятно тя ще бъде дадена като добавка към енергийните помощи за най-бедните. Възможно е държавата да им отпусне еднократно допълнителни средства, с които да покрият част от разходите си за отопление.

В момента право на енергийни помощи имат около 210 000 домакинства. Цялата сума за сезон 2012/2013 г. е 328.60 лева. Те са за дърва, ток, парно или газ в зависимост от вида на ползваното отопление. Право на помощи имат лица и семейства с доход под гарантирания минимален доход за страната (65 лв.) за предходните 6 месеца.

До седмица правителството ще представи пакет от мерки за борба с бедността и увеличаване на заетостта, доколкото това е във възможностите на бюджета, обяви още вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. 

Всички сме наясно какво може да се очаква от едно служебно правителство в рамките на около три месеца, така че кардинални промени и сериозни реформи не могат да се направят, но поне в рамките на възможното трябва да се отговори на очакавнията на гражданите и протестиращите, каза Костадинова. 

Кабинетът ще разработи и пакет от мерки за ннамаляване на безработицата. Те няма да са насочени само към хората с ниска квалификация, а и към тези с образование, които може да ползва бизнесът, защото това е групата, която може да подкрепи икономическия растеж, каза Костадинова. 

В рамките на служебното правителство за друго освен предвиденото увеличаване на пенсиите не може да се говори, защото за него са нужни законови промени, които без парламент не могат да бъдат приети, обясни Костадинова.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!