Областен град остана без кръвен център - всички хвърлиха оставки

19 октомври 2012 в 13:18 1726 1

Милка Найденова. Снимка: БГНЕС
Милка Найденова. Снимка: БГНЕС

 

Районният център по трансфузионна хематология в Стара Загора остана без лекарите и медицинския си персонал, след като на 16 октомври всички са подали молби за напускане.

 Той е един от петте кръвни центъра в цялата страна и обслужва областите Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол.

 Лекарите и медицинските сестри са описали мотивите си за напускане в декларация до премиера Бойко Борисов, шефката на здравната комисия Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и до Българския лекарски съюз (БЛС).

 Основните им мотиви са унизителното заплащане на труда им и то при увеличен обем на работа, както и липсата на достатъчно медицински персонал в центъра.

 Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е запозната с декларацията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Тя щяла да направи коментар по-късно днес.

 По случай деня на лекаря, който се чества днес на празника на Св. Иван Рилски, Атанасова призна в интервю пред БНР, че между 350 и 380 лекари са напуснали страната от началото на годината.

 Масово подаване на лекарски оставки се очаква и в кръвните центрова в Пловдив и Варна, заяви за OFFNews.bg д-р Милка Найденова, началник на отделение в центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора. 

Елена Несторова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews