Обиски и арести: Честита Нова година на българите в Македония

Последна промяна на 07 януари 2013 в 16:52 2407 7

Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи. Снимка: БГНЕС
Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи. Снимка: БГНЕС

Груби обиски и многочасови разпити в полицията. Така започнала новата година за шест души от Струмица - всичките с двойно македонско-българско гражданство, сигнализират от Българския културен клуб – Скопие (БККС).

Разследваните от македонската полиция българи са нотариално упълномощени от граждани на Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство.

На 2 януари 2013г., под претекст за проверка за фалшифицирани документи, служители на македонското министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима, разказват от БККС.

След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата.

Полицаите казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са освободени, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че в дома му се прави обиск.

След завръщането му в Струмица проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство. В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Р. Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения.

На всички обискирани временно е забранено да напускат Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2013 в 16:17

В България спазване на закона "по изключение" значи ДАЛАВЕРА!!! Така че недей на теория да ми разправяш какви били законите, още повече, че съм бил свидетел как реално се "спазват" тия закони и колко рушвет си искат чиновниците и властимеющите! За да си осигурят после и добавки за "материално стимулиране"!

08.01 2013 в 20:44

Nick, личното присъствие при снемане на биометрични данни е задължително, както пише в Закона за българските лични документи: https://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/DCBF5DFE-43CE-4374-881C-61B133D724AF/0/ZBDL.pdf.

Но там е написано и следното:

"Български личен документ се получава лично, а по изключение, когато заявлението е било подадено лично - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно."

"Личната карта се получава лично, а по изключение, когато заявлението е било подадено лично - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно или от лице, чиито данни са посочени от заявителя пред длъжностното лице в заявлението при подаването му."

"Паспорт или заместващ го документ се получава лично, а по изключение,
когато заявлението е било подадено лично - от упълномощено лице след представяне
на нотариално заверено изрично пълномощно или от лице, чиито данни са посочени от
заявителя пред длъжностното лице в заявлението при подаването му."

Едно е да снемаш биометрични данни, а съвсем друго е да си получиш документите чрез упълномощено лице. Или да ти го обясня простичко... хората самите си ходят да се снемат, а после упълномощяват някой да им вземе документите! Разбираш ли? Ако още нещо не ти е ясно, пиши пак.

08.01 2013 в 12:19

Отделно са безобразията с адресните регистрации: патриотарстващите бизнесмени от ДС-МВРо в администрацията се опитваха да ме лъжат, че не можело роднините ми да се регистрират на моя личен адрес, защото "трябвало да сключа с тях договор за наем" и затова било по-добре да се запишат на някой от 5-6 адресите (с 5000-6000 души регистрирани в една гарсониера в Подуене, например), които те ми дават. Запитах ги, а на тези адреси не трябва ли да се сключи договор за наем - почнаха да мънкат и да сучат, че "там всико било уредено"! Т.е. изнудват за някакви дребни суми "наем" хората за да имат адресна регистрация. После се разбра и другата им далавера: практикуват търговия с лични данни на едро по време на изборите, като продават тези хора като "избиратели" на партиите, които си платят! Така само в София ок. 40000 гласа (едно депутатско место) се продават и за да е по-лесно и с по-малко замесени в далаверата трябва тия гласове да са на няколко адреси, а не разхвърляни по цяла София! За тази далавера е наясно и сегашната министърка на правосъдието, която когато беше шефка на неправителствена организация се бореше с тези изборни измами и търговии с гласове! Затова в Б-ия има 7 млн. население (вкл. децата до 18г.!) и 8 млн. с право на глас!

08.01 2013 в 12:16

Не става въпрос за процедурата за получаване на българско гражданство - за безобразията и беззаконията ставащи по време на тая процедура мога да ти напиша от личен опит цял доклад! Става въпрос, че след като са получили указ за даване на българско гражданство, получили са от ЕСГРАОН ЕГН и отиват в МВР за да си извадят български документи за самоличност - лична карта и паспорт. Точно тези документи по закон се изисква личното присъствие на човека, защото няма как чрез пълномощник да бъде сниман, да му вземата подписа и отпечатъци! И получаването на тези документи също става лично за да не стават злоупотреби!

07.01 2013 в 21:28

Nick, провери българското законодателство преди да пишеш подобни простотии. Например това: "Молбите се подават лично, по пощата или чрез изрично упълномощено по нотариален ред лице в отдел „Канцелария” на Министерство на правосъдието, ул. „Славянска” №1 от 10.00 до 12.00ч. и от 14.00 до 16.00 ч., или в българските дипломатически или консулски представителства. Молбите, подадени по пощата, чрез упълномощено по нотариален ред лице или в българските дипломатически и консулски представителства, трябва да бъдат с нотариално заверени подписи." http://www.aba.government.bg/?legal=6

07.01 2013 в 21:07

Напълно подкрепям колегата Nick, в "другият" си живот съм се занимавал с документи за самоличност и то не само български. Няма такъв филм "пълномощник" да държи български документи за самоличност, то и законът го забранява. Или информацията не е коректна или става въпрос за друго нещо.....

07.01 2013 в 20:29

Съдействах и гарантирах на мой роднини от Македония да получат българско гражданство - президенстски указ, ЕГН-та, лични карти и паспорти! Личните документи в полицията се получават САМО лично и не се признават никакви пълномощни! Освен това човекът трябва лично да посети полициата в България, където го смимат, вземат отпечатъци от пръстите и личния подпис на кандидата за паспорт - все неща, които няма как да се извършат от пълномощник! Тия от паспортната мафия в Струмица как така са имали десетки лични карти и паспорти у тях, пък и "законни" пълномощия да ги "получат"! Явно става дума за организирана криминална банда за фалшиви български паспорти и лични карти!