Обиски и арести: Честита Нова година на българите в Македония

07 януари 2013 в 16:52 2920 7

Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи. Снимка: БГНЕС
Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи. Снимка: БГНЕС

Груби обиски и многочасови разпити в полицията. Така започнала новата година за шест души от Струмица - всичките с двойно македонско-българско гражданство, сигнализират от Българския културен клуб – Скопие (БККС).

Разследваните от македонската полиция българи са нотариално упълномощени от граждани на Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство.

На 2 януари 2013г., под претекст за проверка за фалшифицирани документи, служители на македонското министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима, разказват от БККС.

След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата.

Полицаите казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са освободени, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че в дома му се прави обиск.

След завръщането му в Струмица проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство. В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Р. Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения.

На всички обискирани временно е забранено да напускат Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови