Давутоглу: Скопие е Турция

Последна промяна на 22 декември 2012 в 13:49 3366 3

Ахмед Давутоглу и македонският премиер Никола Груевски. Снимка: Министерство на външните работи на Турция
Ахмед Давутоглу и македонският премиер Никола Груевски. Снимка: Министерство на външните работи на Турция

Скопие е Турция. Скопие е най-добрият град, който отразява нашето общо културно наследство, обяви министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу при посещението си в Македония.

В Скопие се чувствам като у дома, все едно съм в родния си град, каза още Давутоглу.

В петък турският министър на външните работи заяви за пореден път, че Турция е първата държава, признала Македония  под конституционното й име.

Македонският външен министър Никола Попоски от своя страна изтъкна, че Македония гледа на Турция като на голям съюзник и приятел, който 20 години дава силна подкрепа.

Повод за посещението на Давутоглу в Скопие е отбелязването на юбилейната 20-годишнина от установяването на дипломатически отношения между Турция и Македония, съобщават от македонското МВнР.

Не за първи път

През октомври 2012 г.  турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви пред издаваното на албански език в Македония списание “Шенья”: „Турция е първата държава, която призна Република Македония с нейното конституционно име и нейната национална идентичност”.

Думите му породиха остра реакция от  „Български културен клуб – Скопие” (БККС) – организация на македонски граждани с българско самосъзнание.

Изказването на ислямиста Давутоглу идва на фона на безпрецедентно топлите отношения на Скопие и Анкара, дошли с управлението на новото поколение политици от т.нар. ВМРО-ДПМНЕ, коментира БККС.

На 15 януари 1992 г. България призна Република Македония като независима и суверенна държава. Решението на тогавашния президент Жельо Желев породи и много симпатии, но и остри критики в България.

Най-голямото турско училище на Балканите

Междувременно в днешната си емисия радио "Гласът на Турция" съобщи, че в петък в Македония е отпразнуван "Денят на обучението на турски език".

"Финалната програма на шестото поредно честване бе организирано в столицата Скопие. Сред гостите бяха президентът на Македония Георге Иванов, премиерът Никола Груевски и външният министър Никола Попоски. Гост бе и външният министър на Турция Ахмед Давутоглу. Давутоглу връчи на президента на Македония Иванов, премиера Груевски и външния министър Попоски почетни грамоти и подчерта, че подкрепата на Турция за Македония ще продължи", съобщава радио "Гласът на Турция".

Най-голямото турско училище на Балканите отвори врати неотдавна в с. Горня Баница в македонската община Гостивар, пише Southeast European Times.

Учебното заведение, построено съвместно от официалната Турска агенция за сътрудничество и координация, Съюза на турските световни общини и община Гостивар, ще осигури обучение на 1400 ученици от турски, албански и македонски произход.

Турция гледа на учебните заведения, построени от официалната Турска агенция за сътрудничество и координация (TIKA), като на неправителствени организации и инструмент за засилване на разбирателството и приятелството между младите хора. Официални лица от Балканите изтъкват тяхната роля по същата причина, както и приноса им за разширяване на образователните възможности за местните жители, пише SETimes.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2012 в 10:56

Значи българите скоро пак ще газим турска кръв.
И ще трябва да проливаме своята.
Това ни казва турския външен министър. Ако толкова настоява да се нанесе „у дома си“ ще се наложи да му припомним какво се случи преди 100 години.
Аню Ангелов да побърза с изтребителите, че ще потрябват. Няма значение, че били 3-та ръка.
Турция не заслужава да има никакви територии в Европа.

22.12 2012 в 21:39

Ако днес трябваше да се случи края на света, аз щях да избера да бъда тук, в Скопие, Македония, моят дом. Тези 20 години от началото на установяването на отношенията ни ще ги продължим до края на история, ще продължим и занапред да бъдем партньори и съюзници“.

Това заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция в Скопие с неговия домакин, шефа на македонската дипломация Никола Попоски.

Къде точно е „домът” на Давутоглу става все по-трудно да се определи. Когато през октомври 2009 г. отиде в Сараево и произнесе неоосманската си реч, турският външен министър каза, че Босна е неговата родина. Когато беше на границата между Афганистан и Пакистан си сложи пущунска чалма и каза, че там е „у дома си”. А според официалната му биография е роден в Коня, а е учил в Истанбул.

При посещението си в Тбилиси през 2004 г. турският премиер Реджеб Ердоган заяви: „Аз съм грузинец. Моят род е емигрирал от Батуми в Ризе, днешна Турция”, Според биографията му обаче той е турчин. Самият Ердоган каза „Аз съм мюсюлманин и турчин” в едно интервю от 2007 г.

Манията на неоосманистите в Анкара е да обявяват всички бивши провинции на османския халифат за свой дом – агресивен и груб намек, че тези държави са техни територии и затова навсякъде се чувстват като у дома си.

Днес в Скопие Давутоглу заяви още, че през август 1992 г. Турция била първата страна, която признала Македония под конституционното й име и оттогава продължава непрестанно да я подкрепя в нейната интеграция в структурите на ЕСЮ и НАТО.

И това не е вярно. Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) бе призната „под конституционното си име” първо от България.

„Ние ще продължим с тази политика, тъй като вярваме, че стабилността, просперитета и сигурността на Македония е стожер на регионалната стабилност. Членството на Македония в НАТО и ЕС, както и в други международни организации е от съществено значение за региона“, подчерта Давутоглу, цитиран от онлайн изданието на македонския „Дневник“.

„Уверявам ви, че турското правителство, премиерът, президентът и 75 милиона турци са Ваши приятели и приятелството ни ще продължи вечно. Моето присъствие в Скопие днес е още една потвърждение, че ние ще продължим да подкрепяме Македония винаги и навсякъде, завинаги. Стабилността, просперитета и сигурността на Македония е важно за нас и нашата стабилност и сигурност“, каза Давутоглу.

Само преди няколко месеца обаче, на 8 май т.г., Ердоган обяви, че БЮРМ „може да се разпадне”, ако не даде на албанците, т.е. на исляма, каквото й поискат. (Виж „Ердоган преначертава картата на Балканите -създава Велика Албания” във в. „Атака”)

22.12 2012 в 14:19

Прав си е човекът. Велика Албания свършва дотам, откъдето започва Велика Турция.
 
X