Давутоглу: Скопие е Турция

22 декември 2012 в 13:49 5378 3

Ахмед Давутоглу и македонският премиер Никола Груевски. Снимка: Министерство на външните работи на Турция
Ахмед Давутоглу и македонският премиер Никола Груевски. Снимка: Министерство на външните работи на Турция

Скопие е Турция. Скопие е най-добрият град, който отразява нашето общо културно наследство, обяви министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу при посещението си в Македония.

В Скопие се чувствам като у дома, все едно съм в родния си град, каза още Давутоглу.

В петък турският министър на външните работи заяви за пореден път, че Турция е първата държава, признала Македония  под конституционното й име.

Македонският външен министър Никола Попоски от своя страна изтъкна, че Македония гледа на Турция като на голям съюзник и приятел, който 20 години дава силна подкрепа.

Повод за посещението на Давутоглу в Скопие е отбелязването на юбилейната 20-годишнина от установяването на дипломатически отношения между Турция и Македония, съобщават от македонското МВнР.

Не за първи път

През октомври 2012 г.  турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви пред издаваното на албански език в Македония списание “Шенья”: „Турция е първата държава, която призна Република Македония с нейното конституционно име и нейната национална идентичност”.

Думите му породиха остра реакция от  „Български културен клуб – Скопие” (БККС) – организация на македонски граждани с българско самосъзнание.

Изказването на ислямиста Давутоглу идва на фона на безпрецедентно топлите отношения на Скопие и Анкара, дошли с управлението на новото поколение политици от т.нар. ВМРО-ДПМНЕ, коментира БККС.

На 15 януари 1992 г. България призна Република Македония като независима и суверенна държава. Решението на тогавашния президент Жельо Желев породи и много симпатии, но и остри критики в България.

Най-голямото турско училище на Балканите

Междувременно в днешната си емисия радио "Гласът на Турция" съобщи, че в петък в Македония е отпразнуван "Денят на обучението на турски език".

"Финалната програма на шестото поредно честване бе организирано в столицата Скопие. Сред гостите бяха президентът на Македония Георге Иванов, премиерът Никола Груевски и външният министър Никола Попоски. Гост бе и външният министър на Турция Ахмед Давутоглу. Давутоглу връчи на президента на Македония Иванов, премиера Груевски и външния министър Попоски почетни грамоти и подчерта, че подкрепата на Турция за Македония ще продължи", съобщава радио "Гласът на Турция".

Най-голямото турско училище на Балканите отвори врати неотдавна в с. Горня Баница в македонската община Гостивар, пише Southeast European Times.

Учебното заведение, построено съвместно от официалната Турска агенция за сътрудничество и координация, Съюза на турските световни общини и община Гостивар, ще осигури обучение на 1400 ученици от турски, албански и македонски произход.

Турция гледа на учебните заведения, построени от официалната Турска агенция за сътрудничество и координация (TIKA), като на неправителствени организации и инструмент за засилване на разбирателството и приятелството между младите хора. Официални лица от Балканите изтъкват тяхната роля по същата причина, както и приноса им за разширяване на образователните възможности за местните жители, пише SETimes.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!