Ново искане за оставки в БСП

16 юни 2013 в 14:13 3374 3

Централата на БСП на
Централата на БСП на "Позитано" 20. Снимка: БГНЕС

Районният съвет на БСП в район "Витоша" прие декларация до Националния съвет на БСП и Градския съвет на БСП, с която иска оставката на председателя на НС на БСП Сергей Станишев и ръководеното от него Изпълнително бюро.

Това съобщи за Агенция "Фокус" председателят на Районния съвет на БСП в район "Витоша" Страхил Ангелов.

В декларацията се заявява, че изборът на Делян Пеевски за директор на ДАНС е политически неадкватен акт, който е взривил общественото мнение и разклатил доверието в правителството, подкрепено от БСП. В декларацията се казва още, че ръководството на партията и лично нейният председател не са в състояние да намерят изход от кризата.

"Доверието ни в ръководството на социалистическата партия е силно разклатено и активът на районната партийна организация е разколебан. Считаме за опасно по-нататъшното еднолично изземване от председателя на НС на БСП Сергей Станишев волята на партията като мандатоносител, което е в противоречие на устава на БСП. Причина за това наше мнение е опитът на председателя на НС на БСП Сергей Станишев и министър-председателя Пламен Орешарски да поверят националната сигурност на отечеството в ръцете на Движението за права и свободи в лицето на олигарха Делян Пеевски, избран за народен представител в 42-то Народно събрание от област Пазарджик", се казва в декларацията.

Районният съвет на БСП район "Витоша" настоява спешно да бъде свикано извънредно заседание на Националния съвет на партията, на който да присъства и Пламен Орешарски. На това заседание - да бъде дадено обяснение във връзка с неадекватните действия на ръководството на партията и парламентарната група. Същият Национален съвет да насрочи дата за провеждане на извънредно заседание на 48-ия конгрес на БСП, в рамките на който да се начертае дългосрочна визия за управлението на родината, както и за коалиционната политика, която провежда и ще провежда нашата партия. Конгресът следва да разгледа и, ако е необходимо да направи персонални промени в ръководството на партията. 

Според нас председателят на НС на БСП и ръководеното от него Изпълнително бюро следва незабавно да подаде оставка - се казва в декларацията.

Районният съвет на БСП район "Витоша" настоява ръководството на Столичната партийна организация да свика извънредно заседание на ГС на БСП до вторник, 18. 06. 2013 г., на което да се произнесе по точка първа от настоящата декларация.

Районният съвет на БСП в Район "Витоша" е записал в декларацията си, че отправя "остър упрек към другаря Страхил Ангелов – народен представител и председател на РС на БСП „Витоша“ заради гласуването му в пленарната зала в петък (14. 06. 2013 г.), продиктувано от криворазбрана „партийна дисциплина“ . Призоваваме същия при подобни ситуации в бъдеще да гласува така, както повелява клетвата, която е дал при встъпването си в длъжност като народен представител".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!