Нови дебати по Изборния кодекс в парламента

Елица Мартинова 31 януари 2013 в 11:43 1307 0

Искра Фидосова Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова Снимка: БГНЕС

Извън пленарна зала партиите преговарят да върнат за разглеждане Изборния кодекс, който в края на миналата година спря работата на парламента, защото опозицията бойкотира разглеждането му.

На заседание днес Комисията по правни въпроси към парламента ще разгледа допълнителни доклади по Изборния закон, внесени от ГЕРБ, „Коалиция за България“, „Синята коалиция“ и РЗС.

От началото на седмицата между управляващите от ГЕРБ, в лицето на председателя на правната комисия Искра Фидосова, провеждат срещи с опозиционните партии.

Допълнителните консултации се наложиха, след като през декември и управляващите, и опозицията се обявиха за „обидени“ и отказаха да гледат законопроекта.

Опозицията бойкотира заседанието с мотива, че управляващите не се вслушват в предложенията им. От ГЕРБ пък обвиниха БСП и ДПС в лъжи и обявиха, че няма да продължат с разглежданията, докато не получат извинение.

На 23 януари „Коалиция за България“ и ДПС отправиха искания към управляващите. Те касаят някои от най-спорните моменти в закона – предложението всеки член на избирателната комисия да се сдобива с оригинал от протокола, всички актове на ЦИК да подлежат на обжалване, актуализация на изборните списъци и условието председателят или зам.-председателят на всяка комисия да е от опозицията.

Основен "препъни камък" в преговорите между партиите в момента е определението на "опозиция", което ще повлияе върху състава на избирателните комисии.

Според дефиницията, дадена от ГЕРБ, "опозиция" са всички партии и коалиции, които не са подкрепили сформирането на правителство след парламентарните избори.

От "Синята коалиция" обаче категорично отхвърлят това определение.

"Това би ни поставило от страната на управляващите, което е неприемливо, защото ние отдавна работим в опозиция", посочи синият депутат Екатерина Михайлова.

Изборният кодекс ще влезе отново в пленарна зала, ако ГЕРБ успее да изглади различията си поне с част от опозицията, така че на пленарните заседания да има достатъчен кворум за провеждането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови