Парламентът се разпусна заради "липса на демокрация" (видео)

Елица Мартинова 14 декември 2012 в 12:08 2547 1

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Петъчното пленарно заседание на парламента се провали, защото опозицията отказа да се регистрира с обяснението, че в дискусията по Изборния кодекс липсва демократичност.

След неуспешния опит на председателя на НС Цецка Цачева да сближи позициите на управляващи и опозиция, пленарното заседание бе отложено за следващата сряда.

Парадоксално, и ГЕРБ, и опозицията обявиха официално едни и същи искания – демократичност при обсъжданията на промените в Изборния кодекс.

"Коалиция за България" 

Червените депутати бяха първите, които бойкотираха днешното заседание.

„Свидетели сме не само на конституционна, но и на парламентарна криза, която бе докарана от арогантността на ГЕРБ. От два месеца в дискусиите на правната комисия управляващите демонстрират пълен непукизъм“, категоричен бе Ангел Найденов от БСП.

Основната критика на червените е свързана с отказа на управляващите да позволят публичност на всички заседания на ЦИК и да допуснат всички актове на избирателната комисията да подлежат на обжалване.

От левицата настояват Изборният кодекс да се върне за преразглеждане по комисиите.

„Настояваме да се проведат консултации между парламентарните групи и да се обсъдят спорните текстове в Изборния кодекс. Задължително е този път управляващите да ни чуят“, категоричен бе Янаки Стоилов.

„Промените, които управляващите се готвят да приемат, казват само едно на българските граждани: Не ни интересува дали ни харесвате и за кого ще гласувате, ние ще направим така, че резултатите да са в наша полза“, отсече червеният лидер Сергей Станишев. 

ДПС 

„Докладът на правната комисия не гарантира демократичните принципи в Изборния кодекс. Това, което се случва в парламента, е диктатура на мнозинството. Управляващите се опитват да заглушат гласа на опозицията“, обясни Лютви Местан от ДПС.

От партията на Доган също настояват вече гласуваните текстове да се върнат за преразглеждане.

Те са категорични, че отхвърлените промени, касаещи състава на избирателните комисии, трябва непременно да влязат в Изборния кодекс.

По думите на Местан регламентът трябва да гарантира, че зам.-председателят и председателят на комисиите не могат да са от една партии, а секретарят задължително да е от опозицията.

ДПС настоява след края на изборния ден всички членове на комисиите да получават оригинален протокол с мокър печат. По думите на Местан, ако членовете на комисиите получават само копия на докладите, те няма да бъдат легитимно доказателство в съда, ако се засекат фалшификации с преброяването.

Местан заяви, че това е единственият начин да се следи за честното провеждане на изборите.

„Красимир Велчев и Искра Фидосова изпълняват политическата поръчка на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Те са инструктирани да отхвърлят всяко предложение на опозицията“, категоричен бе Местан.

"Синята коалиция"

"Депутатите от "Синята коалиция" отказахме да влезем в пленарната зала, защото сме силно обезпокоени от липсата на демокрация при обсъжданията на Изборния кодекс", заяви синият народен представител Екатерина Михайлова.

По думите ù дебатът около Изборния кодекс не трябва да се води на ниво правна комисия, а на високо политическо ниво.

"Информацията ни показва, че вчера Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) е отказала да свали наблюдението върху България с аргументите, че така, както се приема Изборният кодекс, не се гарантира демократичният принцип на дебатите. Управляващите масово пренебрегват препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)", посочи Михайлова.

ГЕРБ 

Депутатът на управляващите Емил Радев бе категоричен, че дебатите по Изборния кодекс се водят „повече от демократично“ и исканията на опозицията са несъстоятелни. По думите му диалог е имало и на ниво правна комисия, където всеки от текстовете е разглеждан внимателно.

„От опозицията предлагат всички членове на комисиите да имат оригинал от докладите за изборния ден. Това е подготовка за осуетяване на изборите, защото при най-малката печатна грешка, те ще искат да оспорят резултатите в съда“, обясни Радев.

Той бе категоричен, че бойкотът на пленарното заседание цели единствено да създаде хаос и да попречи на законовите промени.

Той опроверга твърденията на "Синята коалиция" и обясни, че промените на ГЕРБ се придържат именно към препоръките на ОССЕ. Според Радев докладите на ПАСЕ ще продължат, ако Изборният кодекс не бъде приет във вида, в който е одобрен от правната комисия.

„Опозицията се опитва да ни извива ръцете с отсъствието си. Така не се прави демокрация. Те умишлено бавят приемането на Кодекса, защото искат нещата да стават по техния начин – в последния момент“, заяви Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови