Нискотарифните авиокомпании стават все по-скъпи

22 октомври 2012 в 11:24 2887 0

Wizz Air
Wizz Air

Нискотарифните авиокомпании продължават да прибавят нови такси за различни услуги и така - да увеличават цената на пътуването.

Най-новата такса се въвежда от унгарската Wizz Air (с полети от/до София и Пловдив). От 24 октомври на практика почти всички пътници ще са принудени да доплащат между 10 и 30 евро, за да вземат ръчен багаж в самолета.

Компанията въвежда два вида салонен багаж. Безплатно ще е само внасянето на багаж с размер 42х32х25 см. Според указанието на самата Wizz Air в този размер влиза чанта за лаптоп или раница. Проверка със сантиметър обаче показва, че пътник би могъл да влезе безплатно само с много малък лаптоп и спокойно - с таблет или детска раничка.

Според изискванията на компанията в салона може да се влезе само с един брой ръчен багаж. Допълнително могат да се внесат стоките, купени след проверка на сигурността на летището.

Тъй нареченият „голям“ салонен багаж, за който задължително вече ще се плаща в Wizz Air, е със стандартните размери за ръчен багаж в останалите нискотарифни компании, които все още не събират такси за качването му на борда: 56x45x25 см и капацитет от приблизително 60 литра.

Ако платите за внасянето на „голяма“ салонна чанта на борда 3 часа преди полета онлайн, цената ще е 10 евро. Ако се плаща на летището, цената ще е 20 евро, ако разберете, че трябва да платите чак на гишето за чекиране, ще ви вземат за ръчния багаж 30 евро.

Таксата е въведена с решение от 4 октомври и официално влиза в сила на 24-и. Тя важи за всеки, закупил билет на или след 4 октомври за полет на или след 24-и същия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови