Националите по футбол за бездомни ни представят на световно

Николаос Цитиридис 01 октомври 2012 в 13:16 2215 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Страната ни за пръв път ще участва в световното първенство по футбол за бездомни. Днес националният ни отбор беше представен от министъра на спорта Свилен Нейков. 

Срещата се проведе днес в 11:30 часа в Министерството на физическото възпитание и спорта, като в нея взеха участие и селекционерът на „Отбор на надеждата” Методи Здравков, мениджърът Виктор Кирков, капитанът Славчо Здравков и кръстникът на тима Валентин Михов. „Това е най-доброто, което България може да представи в спорта“, каза днес министърът. 

Подобен форум се организира вече девета година, но страната ни участва за пръв път. Първото първенство за бездомни взима място в Австрия през 2003 г. В България този проект идва благодарение на Виктор Кирков, който през 2011 г. сформира първия отбор от бездомни. Селекцията се е заема сегашния си  вид след поредица от мачове и така се е стигнало до избора на заветните 8 играчи.

Освен развитието на спорта, проектът Homeless World Cup има за цел и интеграция на бездомните хора. Това е факт и у нас -  в първоначалната селекция от 27 играчи повече от половината имат работа и учат за висше образование.

Българският тим заминава за Мексико Сити, където ще се проведе първенството на 3 октомври, като първият им двубой е на 6-ти.

В групата на нашите момчета са отборите на Англия, Германия, Хонконг и Русия. По думите на треньора Методи Здравков няма място за притесение, като сподели, че в момента селекцията му е в топ форма и е готова да побеждава.

Капитанът на футболните ни надежди Славчо Здравков благодари на министъра Нейков за добрите условия, които им е предоставил и в частност спортна база  във Варна и организираните контроли срещу вицешампиона ни по футзал.

Виктор Кирков сподели пред медиите, че в момента се сформира и женски футболен отбор, който догодина също ще вземе участие във форума. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови