Над 60 000 души са загинали досега във войната в Сирия

02 януари 2013 в 19:41 1244 0

Един от многобройните протести в Сирия срещу режима на Башар Асад. Снимка: EPA/БГНЕС
Един от многобройните протести в Сирия срещу режима на Башар Асад. Снимка: EPA/БГНЕС

Повече от 60 000 души са убити от началото на гражданската война в Сирия през пролетта на 2011 г., обяви днес Организацията на обединените нации. Данните на ООН далеч надхвърлят цифрите, обявени от съпротивата срещу режима на президента Башар ал Асад, според която мъртъвците наброяват около 45 000 души. За първи път оценката на световната организация надхвърля оценките на сирийската опозиция.

„Броят на жертвите е далеч по-висок, отколкото очаквахме и е наистина шокиращ“, заяви днес върховният комисар на ООН по човешките права Нави Пилай.

„Провалът на международната общност, по-конкретно на Съвета за сигурност на ООН, в предприемането на конкретни действия, за да спрем кръвопролитието, е срам за всички нас“, каза тя, „ние колективно си губим времето с дреболии, докато Сирия гори“.

Днес при поредна въздушна атака на сирийската армия срещу опозицията бе взривена газстанция в Дамаск, при което броят на жертвите вероятно е нараснал допълнително. Активисти на съпротивата съобщиха, че военен самолет е взривил станцията, предизвиквайки огромен пожар и смъртта на десетки хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!