Над 300 000 българи страдат от хронична белодробна болест, без да знаят

Вероника Шербанова 04 април 2013 в 18:52 2037 0

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Повече от 400 000 българи страдат от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), но много от тях не знаят за заболяването си. Това заяви началникът на Клиниката по белодробни болести във ВМА доц. Коста Костов.

По данни на Здравната каса от болестта в момента се лекуват едва 76 000 души, посочи доц. Костов.

Основната причина за това да не се търси лекарска помощ е, че българите не обръщат внимание на симптомите, обясни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Сред симптомите са задух, хронична кашлица, хрипове, напрежение в гръдния кош, умора, загуба на тегло, допълни той.

Хроничната обструктивна белодробна болест се среща най-често сред пушачи, като едва 25% от болните са непушачи. Сред рисковите фактори за появата на заболяването са още наследственост, изгаряне на биогорива, мръсен въздух, инфекции и др.

Освен липсата на своевременна диагностика, проблем за болните от ХОББ е закриването на две от специализираните белодробни болници в страната, както и това, че Здравната каса не поема кислородолечението, което би могло да удължи живота на страдащите от заболяването до 5 години.

По думите на доц. Коста Костов всеки пети болен от ХОББ се разболява от рак на белия дроб. 210 млн. души в света са болни от Хронична обструктивна белодробна болест. Според прогнозите през следващите десет години заболяването ще се разпространява все повече, като най-голямата причина за това е, че се увеличава броя на младите, които пушат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!