Над 1 тон отпадъци от река Треклянска събраха във втория етап на „Дай шанс на Балканката“

Акцията по почистване обхвана 20-километрова отсечка по поречието на реката

OFFNews 05 ноември 2021 в 15:50 1833 0

5 ноември 2021, София. 200 чувала отпадъци, надхвърлящи един тон събраха местни доброволци и представители на сдружение „Балканка“ в акция по почистване на 20-километрова отческа по поречието на р. Треклянска. Участъкът обхваща райони в общините Земен и Трекляно и 7 населени места в тях - селата Пещера, Враня стена, Калотинци, Раянци, Габрешевци, Трекляно и Средорек.

Акцията е втори етап на тазгодишното издание на инициативата „Дай шанс на Балканката“. В началото на миналия месец с 10 000 малки пъстърви бе зарибен 10-километров участък на река, приток на Искър. Проектът е насочен към опазването биоразнообразието в България и конкретно на един от най-застрашените от изчезване видове – балканската пъстърва.

Над 90% от събрания боклук са пластмасови и текстилни отпадъци. По този начин акцията предотврати попадането им в реката и опазването на балканските пъстърви, които са силно уязвими в замърсени и бедни на кислород води.

Само за 8 години Лидл България допринесе за зарибяването с над 390 000 балканските пъстърви в над 30 български реки. По този начин компанията подкрепи опазването на популацията на един от най-застрашените и изчезващи видове в речните басейни у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови