Митниците разрешиха наркотрафика и контрабандата

Юлиан Христов 26 август 2013 в 18:11 4920 6

Синтетични наркотици. Снимка:БГНЕС
Синтетични наркотици. Снимка:БГНЕС

Международният наркотрафик, митническите измами и контрабандата са само част от престъпленията, които от 5 август официално са позволени в България. На тази дата като заместник-директор на Агенция „Митници“ беше назначен Николай Попов, който е с отнет допуск до класифицирана информация още от 2009 година.

На практика това означава, че той не може да борави със секретни документи, да споделя и получава каквато и да било информация от партньорски служби, а дори и от родните ДАНС, ГДБОП и др. Като заместник-директор на митниците неговият ресор е митническо разузнаване, което означава, че работата му със секретни документи е задължителна. След като новият шеф на митниците Борислав Борисов излезе в отпуск, той би трябвало да упълномощи Попов да изпълнява функциите му, докато отсъства. Упълномощаването пък се прави за определени дейности, а работата със секретна информация, съответно - изготвянето или изискването на определени справки по определени разследвания, не би трябвало да е сред тях. По този начин за неопределен период от време от 5 август насам работата на митниците по групи за наркотрафик, контрабанда и други тежки митнически престъпления де факто е блокирана.

По информация на OFFNews преди да постъпи на работа в митниците, Попов е бил съветник на финансовия министър Петър Чобанов или поне за такъв е бил представян. Преди да бъде назначен на зам.-директорския пост, Попов е присъствал на заседание на директорски съвет в Агенция „Митници“, където е представен като човек от Министерството на финансите и съответно на министъра. В МФ той е бил в периода 21 юли-5 август, като през това време е бил на трудов договор и е ползвал служебни привилегии. Тук възниква и въпросът дали финансовият министър е направил т.нар. предварителна проверка в МВР, от която много бързо би могло да стане ясно дали Попов има провинения. А той всъщност има, за което е бил отстранен като шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП). Именно за това му е отнет и допускът до класифицирана информация.

По закон Попов той има право да кандидатства отново за издаването на разрешение за достъп до класифицирана информация, за което се грижи Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). До момента обаче няма практика човек с отнет допуск да получава повторно разрешение. Отново по информация на OFFNews Попов до този момент не е направил и постъпки да предаде съответния набор от документи в ДКСИ.

През деня Попов не отговаряше на телефонни позвънявания и sms, изпратен от редакцията на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!