Мира Янова: Внушава се, че сериозна победа на ГЕРБ означава манипулация на изборите

Александра Маркарян 28 март 2013 в 15:09 6395 24

Мира Радева. Снимка: БГНЕС
Мира Радева. Снимка: БГНЕС

Пореден рунд от войната между социолозите започна Мира Янова.

В интервю за агенция "Фокус" тя обвини колегите си в опит за манипулация на хората съ следните думи:

"Има опит да се създаде атмосфера, в която една по-сериозна победа на ГЕРБ от прогнозираната от някои социолози, да се припише изцяло на манипулация на изборите." 

Скандалът "Янова срещу социолозите" избухна с пълна сила, след като тя обяви, че нейната агенция "Институт за социални изследвания и маркетинг" е направила проучването, измерило 30% подкрепа за ГЕРБ срещу 16% за БСП. В отговор шефове на социологически агенции обявиха, че данните са "слухове", че "Мира Янова си измисля разни неща и обикаля из редакциите на телевизии и вестници".

Кънчо Стойчев дори обяви: "Аз никога не се явявам на едно място с това лице. Ние не сме в една професионална общност“, и призова медиите повече да не ù дават думата след 13 май, когато щяло да стане ясно, че изследванията й са измислица.

На всичко това в интервюто си за "Фокус" Янова отговори:

"Част от хората в медиите, наблюдавайки процеса започнаха да изказват съмнения, че предварително се готви оспорване на изборните резултати".

На въпрос за отношенията между партии и социолози тя коментира:

"Няма ефективно управление, без да знаеш непрекъснато курса на общественото мнение. Според мен - част от политиците искат, когато поръчват изследване, да получат определен резултат, който да е благоприятен за тях. Това е особено валидно за малките партии. В интерес на истината, социологията получи най-големи удари точно от представителите на малките партии, които, ужасени от факта, че социолозите няма да покажат заветните за тях 4%, действително си служат с грозни мерки, за да "оклепват" социологията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!