Мина заложена и в новите правила за държавните пари

23 май 2013 в 16:49 3511 2

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ
Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ

В новите правила за избор на банки за обслужване на държавните дружества е заложена пробойна, която може да направи и бъдещите конкурси непрозрачни.

Правилата, приети вчера от служебния кабинет, предвиждат всяко предприятие с преобладаващо държавно участие да държи не повече от ¼ от парите си в една частна банка. В момента 54% от средствата на всички държавни компании са в една банка – Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. КТБ е кредитор на „Нова българска медийна група“. Част от държавните фирми държат по над 90% от парите си в нея. На второ място по държавни депозити сега е Централна кооперативна банка на групировката ТИМ. 

Пробойната в новите регламенти е изискването конкурсите за избор на обслужващи банки да се публикуват на сайта на министерството – собственик на съответното предприятие, както и в една онлайн медия и/или един ежедневник. Във формулировката дори не е уточнено дали ежедневникът трябва да е национален или местен, което означава, че реално министерствата ще могат да публикуват обявите в известни само на малцина избраници броеве на ежедневници или сайтове.

Без единна платформа за анонсите за търговете – била тя Порталът за обществени поръчки или сайтът на Асоциацията на търговските банки в България (която обединява всички частни банки) няма гаранции, че информацията ще достига до всички потенциални кандидати.

Правителственото постановление, с което бяха приети правилата, препраща към Закона за кредитните институции, което означава, че за да се "запуши пробойната" е нужна промяна в закона или в постановлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!