Държавните пари излизат от КТБ, реши кабинетът

22 май 2013 в 19:37 6227 8

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ
Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ

Промените в правилата за държавните компании, с които поне част от държавните пари трябва да бъдат извадени от Корпоративна търговска банка, са вече факт. Днес кабинетът прие измененията в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие. 

Основната промяна е, че държавните компании и търговските дружества с преобладаващо държавно участие ще бъдат задължени да държат в една банка не повече от 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция ще се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции. 

С промените се въвеждат и правила за избор на изпълнители за предоставяне на финансови услуги. Държавните компании трябва в срок от 6 месеца да преразгледат условията, при които са депозирани парите им в частните банки. Освен това всички министерства ще трябва да публикуват на 3 месеца информацията за депозитите на всичките си подопечни фирми с над 50% държавно участие.

Правилата бяха изработени при правителството на ГЕРБ от финансовото министерство, оглавявано от Симеон Дянков още през 2010 г., но досега бяха само проект.

Те бяха създадени след запитване на главните редактори на няколко от големите печатни медии в страната в кои банки са депозирани парите на държавните дружества. Оказа се, че парите са концентрирани в 4 банки, основната от които Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. КТБ създаде и медийната империя „Нова българска медийна група“.

Ден преди служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, да обяви намерението си държавните депозити да бъдат диверсифицирани, Цветан Василев обяви медийна война на президента. Впоследствие служебният премиер Марин Райков съобщи, че в момента около 54 % от парите на държавните компании са депозирани в КТБ. Сред тях са парите на Българския енергиен холдинг, който обединява всички големи държавни енергийни компании.

Днес министерствата предоставиха и актуална информация за депозитите на държавните дружества в доминиращите банки. След КТБ най-голям дял от държавните пари държи банката на ТИМ - Централна кооперативна банка.

Кой - колко - къде?

Парите на държавните енергийни компании например са почти изцяло в КТБ, сочат данните на министерството на икономиката и енергетиката. По данни до месец март Националната електрическа компания държи в нея 59.44% от капиталите си, "Булгартрансгаз" - 96%, БЕХ – 88.2%, "Булгаргаз" - 90.85%, „Мини Марица изток" – 50.34%.

Компанията на външно министерство, която стопанисва луксозните дипломатически имоти АДИС, е депозирала в банката на Цветан Василев 36,21% от капитала си, а 63,44% - в ЦКБ.

В КТБ са всички пари на "Снабдяване и търговия - МО" на Министерство на отбраната. "Терем" държи в Първа инвестиционна банка 36,76%, а в ЦКБ – 35,26%. Варненското ВиК-дружество е депозирало в ЦКБ 78,42% от средствата си, а бургаското - 59,67% в ЦКБ. И двете компании са подчинени на министерство на регионалното развитие (МРРБ).

Самото финансово министерство, което преди няколко години изработи новите правила, държи в КТБ 31,33 % от парите на софийската фондова борса, а в Юробанк и Еф Джи (бившата „Пощенска банка“) - 40,96%.

В Корпоративна банка са и парите на "Студентски столове и общежития" на образователното министерство. Там са 98,17% от капиталите на дружеството.

"БДЖ Товарни превози", която е в процедура по приватизация, е поверила на КТБ 61,66% от парите си.

АЕЦ "Козлодуй" държи 42,54 % от капиталите си в Инвестбанк. "Кинтекс" е разпределила портфейла си основно в две банки - в КТБ държи 34.48% от парите си, а в Уникредит Булбанк - 33.45.

Предприятието "Тежко машиностроене" на икономическото министерство е 100 % клиент на ЦКБ. Млечното предприятие "Eл Би Булгарикум" е депозирало в банката на ТИМ 96.93% от капиталите си.

Спортното министерство е внесло в ЦКБ 98,89% от капиталите на "Национална спортна база". Парите на тотото пък са основно в СИБанк на Цветелина Бориславова - 49,37% и в Юробанк и ЕФ Джи - 32,17%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови