Миграцията ще е фокус в тазгодишния Фестивал на солта в Бургас

OFFNews - Бургас 26 август 2016 в 17:17 4966 0

Снимка Спас Узунов/Фейсбук

Огнен залез над Атанасовското езеро

Темата за миграцията в най-различни аспекти е водещата за тазгодишното, четвърто поред, издание на Фестивала на солта, който се провежда днес край Бургас.

Всяка година организаторите от проект „Солта на живота“ избират и засягат важна тема, разказва Радостина Ценова:

„Бяхме провокирани от всичко, което се случва в света. По принцип, миграцията е много ключова тема за Атанасовското езеро, тъй като е разположено на миграционния път на птиците Виа Понтика. Точно над езерото се събират в един много тесен фронт, известен като Гърло на бутилка, до такава степен се стесняват птичите ята. Което пък го прави много привлекателно за наблюдение на миграцията.“

Организаторите са провокирани освен от този вид движение на птици и животни, но и от всичко случващо се по света. Освен за политическите мигранти, те засягат и една тема, която все още е далечна за българите – за хората, които бягат от родните си места заради климатичните промени – засушаване, наводнения. Сериозните въпроси ще бъдат представени чрез игри с децата и провокация за възрастните. Ще има и модул „Аз съм мигрант“, в който хората ще могат да разкажат своята история на мигриране – от къде са дошли те или техните родители и прародители.

А миграцията при някои от животните все още е мистерия за всички, споделя Радостина Ценова:

Няма обяснение какво кара, примерно, европейската змиорка да изминава целия този огромен път от Саргасово море, от Бермудския триъгълник, да ходи до европейските реки. В морето се излюпват личинките, които приличат на листо на върба, после се променят – стават едни малки, стъклени змиорчици. В този вид влизат в европейските реки. Там настъпва метаморфоза и се превръщат в змиорките, които познават. Могат да прекарат тук 10 – 15 години, след което се връщат обратно.

Част от тези факти ще бъдат показани и на фестивала. Мястото на фестивала е традиционно – Атанасовското езеро, мястото, от където се добива най-много сол у нас. Пътят до там може да бъде изминат и екологично – пеша, с велосипед, по новата велоалея или със закупените от община Бургас електробусове.

Традиционният концерт тази година ще е поверен на групата „Paraplaner“, които идват с тематичния за езерото хит „Комари“. И тази година ще има базар на солта, на който могат да се закупят различни продукти, свързани с нея.

Специално огнено шоу в един от басейните ще конкурира неповторимия залез над езерото и ще даде възможност на професионалните фотографи и на любителите да заснемат великолепни снимки.

Организаторите обещават още вечерно къпане в лугата и мазане с лечебната кал, детски арт ателиета, фотоизложба на български и тайвански фотографи и още много забавления.

Фестивалът започва от 16.00 ч. днес и продължава до 22 – 23 часа. Той се организира от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови