Мегамашина, наета от "Лукойл", разби улици в Бургас

07 септември 2012 в 18:57 1997 5

Разбититият тротоар в Бургас. Снимка:
Разбититият тротоар в Бургас. Снимка: "Бивол"

Платформата, пренасяща огромен реактор за нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим", изкърти тротоара на бул. "Демокрация", съобщи бургаският сайта "Бесове".

Самоходната платформа от над 1 600 тона, е най-тежкият товар, преминавал някога през нашата страна.

Огромните реактори за рафинерията бяха докарани по море със специален кораб. Близо година е продължила предварителната организация по превоза.

По-рано днес в репортаж на bTV беше показана огромната извънгабаритна машина, но информацията беше, че тя не е повредила нищо. Свалени са били кабели на тролейбусната мрежа и светофари, за да не бъдат повредени.

Движението на тролеите ще бъде възстановено след седмица, а по техните линии се движат автобуси.

Огромната машина е висока близо 9 метра, широка над 6 метра и дълга 57 метра. Тя се направлява дистанционно. Заради огромната тежест, самоходната платформа се движи с по-малко от 1 км/ час. Тя е тръгнала в 3 ч. през нощта, но се придвижваше и през деня и предизвика интереса на бургазлии и на туристите. 

Разбиването на тротоара на бул. "Демокрация"  се е случило днес пред погледа на стотици жители и гости на Бургас, които с любопитство наблюдавали операцията по преминаването на гигантското съоръжение покрай Морската грдина, информират от "Бесове".

От "Лукойл" обещават да платят за поправката на всичко повредено от машината. Те са внесли депозит в общината за евентуални щети по инфраструктурата на града.

Очаква се същата процедура да се повтори на 15 септември, когато с огромната самоходна платформа ще бъде пренесен втори реактор за завода на "Лукойл".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови