Мъжко шествие на токчета срещу насилието над жени

09 март 2013 в 09:45 1931 1

Мъже с токчета протестират срещу насилието над жени
Мъже с токчета протестират срещу насилието над жени

По улиците на софийския център днес ще отекват повече токчета от обичайното, защото днес се очаква и много мъже да се качат на дамски обувки. В 12 часа в столицата започва

първото българско издание на международната инициатива „Извърви километър в нейните обувки”.

Организатори са Българският Червен кръст, Българският хелзинкски комитет и Фондация „Ресурсен център – Билитис”.

„Walk a mile in her shoes” е международна инициатива, започнала през 2001 г. и по традиция в демонстрациите участват мъже, обути в женски обувки, за да привлекат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз.

Организаторите напомнят, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз. Инициативата цели да информира както за реалната ситуация в страната, така и за предлаганата помощ за пострадалите.

Досега десетки хиляди мъже по света са участвали в шествията. Шествието ще тръгне от "Аптека" (кръстовището на булевардите „Витоша” и „Патриарх Евтимий” в София).

Организаторите са осигурили известно количество женски обувки с голям размер, но призовават участниците, които имат възможност, да вземат чифт от своя приятелка/сестра/майка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews