Мащабен гей парад заедно с протеста на 21 септември

Вероника Шербанова 17 септември 2013 в 12:55 4063 30

Гей парад в София на 30 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Гей парад в София на 30 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Тазгодишното шествие на "София Прайд 2013" ще се проведе заедно с протеста срещу правителството на Пламен Орешарски на 21 септември.

Шестото поред шествие в защита на правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните ще започне в 15 часа на площад „Независимост“ в столицата.

"София Прайд 2013" ще се влее по-късно в протеста срещу правителството на Орешарски.

Смятаме, че всички трябва да излязат обединени на улицата и да покажат, че са заедно, независимо от сексуалната им ориентация, обявиха организаторите.

Сред идеите на организаторите на "София Прайд 2013" е шествието да е с цветовете на дъгата редом до родния трикольор. С цветовете на дъгата ще бъдат облепени и загражденията на Народното събрание.

Гей парадът ще отбележи и годишнината от смъртта на студента Михаил Стоянов, който беше нападнат и убит в края на септември 2008 година. Задържаните за убийството му обявиха пред полицията, че са „прочиствали“ парка от гейове.

Участниците в шествието ще поискат справедливост за убийството на Стоянов и ще изразят своята съпричастност към участта на студента.

Гей парадът ще се обяви и против приетия в Русия закон срещу т.нар. „гей пропаганда“. Този тип закони нарушават фундаментални човешки права и демократични принципи. Те са налагани заради клевети и грешни стереотипи, обяви Моника Писанкънева, която е част от организационния комитет. 

Ежегодното шествие трябваше да се проведе в края на юни, но беше отложено именно заради протеста с мотивите, че ще се измести фокусът на посланията на парада и че са възможни инциденти с протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!