Мартин Димитров: КЗК да си влезе в ролята или да си ходи

Последна промяна на 21 март 2013 в 12:10 1623 2

Мартин Димитров
Мартин Димитров

Комисията за защита на конкуренцията да си влезе в ролята, ако не - да си подаде оставката. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция в последното Народно събрание Мартин Димитров след среща с Марин Райков. Срещата беше между двамата лидери на Синята коалиция Иван Костов и Димитров, и служебния премиер.

Според Димитров отказът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да посочи монополистите в България е недопустим. „Беше ни казано, че това не е тяхна работата. Имаме антимонополен държавен орган, който отказва да си свърши работата. Ясни са секторите с господстващо положение, които злоупотребяват с това”, каза той.

Вчера служебният премиер Марин Райков заяви, че антимонополната комисия трябва да се самосезира и да даде отговори "кои са монполистите" в страната и "какви картелни споразумения се взимат". Изказването на Райков беше в унисон със заявената от президента Росен Плевнелиев задача на служебното правителство да осветли монополите в енергетиката, здравеопазването, транспорта, медиите.

В отговор от КЗК вчера заявиха, че не е в правомощията има да посочват монополи и компании с господстващо положение, а да проверяват сигнали за злоупотреба с пазарната мощ.

"За всички е ясно, че когато говорим за идентифициране на монополите, ние говорим за идентифициране на случаите на злоупотреби", коментира днес след срещата Райков. "Аз ще настоявам категорично, лично да получим отговор на въпросите, защото българските граждани имат право да знаят. Ако не идентифицираме обекта на действие, как да имаме резултат?”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2013 в 17:11

Монополите са повече от ясни ,но всички политици са на ясла при тях.Щом след всички протести срещу монополизма на ТИМ във Варна няма проверка и присъда ,а монопола на Цеко Минев над Банско се поощрява и властта иска да му даде още възможност за нарушения и злоупотреби,значи държавата няма воля да справи с тях.А пък КЗК ако не работи това за което е създадена какъв и е смисъла да я има. Решението за Пирин ще бъде индикация за това дали създава монополи новата власт или работи за общините и средния бизнес

21.03 2013 в 12:42

Като КЗК не знае кои са монополите - премиерът да излезе сред хората по улиците и за 3х10 мин. в София, Варна и Пловдив /примерно/ ще му е готов списъкът.
Когато ни "пред-присъединяваха" в ЕС дали изобщо не са се досещали, че ние на хартия можем да им препишем законите и правилата и да създадем още чиновнически ресурс, да ги донатаманяват - но не и изпълняват. Ама беше зор и за нашия членски внос и най-вече да си разпродадем недвижимото имущество, което им е трън в очите. И да обеднеем, за да служим.