Македония се разсърди на Брюксел

Лъчезар Вълев 31 август 2012 в 12:34 2887 2

Скрийншот от телевизия Сител: Хиляда години писмена традиция в Македония
Скрийншот от телевизия Сител: Хиляда години писмена традиция в Македония

Световният македонски конгрес (СМК) разпространи съобщение до медиите, според което белгийският музей в Морланвелц не е достоен за македонските ръкописи, предаде македонското електронно издание mkdnews.

Реакция до медиите в Македония е по повод промяната на името на изложбата на средновековните ръкописи, която трябва да се състои в Брюксел.

Ето какво гласи съобщението:

„СМК остро реагира на промяната на името на изложбата на македонските ръкописи в Белгия. Вместо да стои „Хиляда години писмена традиция в Македония”, на официалната интернет страница на Кралския музей в Мариемон в Морланвелц изложбата е озаглавена „Ръкописи от 13 до 19 век”, както искат българите.”

От конгреса призовават македонското министерство на културата да изпратят протест до музея за връщане на името „Хиляда години писмена традиция в Македония”.

Ако това не бъде направено - изложбата да бъде отказана.

Според СМК  това е било поука за безусловно прекратяване на разговорите за държавното име на Македония.

„Ако продължи сервилността на държавната власт за промяна на името, антимакедонизмът и културния геноцид върху македонците на Атина, Белград, София и Тирана, ще изтрие Македония и македонците от етногеографския атлас на света”, изтъкват още от конгреса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови