Македония се разсърди на Брюксел

Последна промяна на 31 август 2012 в 12:34 2119 2

Скрийншот от телевизия Сител: Хиляда години писмена традиция в Македония

Световният македонски конгрес (СМК) разпространи съобщение до медиите, според което белгийският музей в Морланвелц не е достоен за македонските ръкописи, предаде македонското електронно издание mkdnews.

Реакция до медиите в Македония е по повод промяната на името на изложбата на средновековните ръкописи, която трябва да се състои в Брюксел.

Ето какво гласи съобщението:

„СМК остро реагира на промяната на името на изложбата на македонските ръкописи в Белгия. Вместо да стои „Хиляда години писмена традиция в Македония”, на официалната интернет страница на Кралския музей в Мариемон в Морланвелц изложбата е озаглавена „Ръкописи от 13 до 19 век”, както искат българите.”

От конгреса призовават македонското министерство на културата да изпратят протест до музея за връщане на името „Хиляда години писмена традиция в Македония”.

Ако това не бъде направено - изложбата да бъде отказана.

Според СМК  това е било поука за безусловно прекратяване на разговорите за държавното име на Македония.

„Ако продължи сервилността на държавната власт за промяна на името, антимакедонизмът и културния геноцид върху македонците на Атина, Белград, София и Тирана, ще изтрие Македония и македонците от етногеографския атлас на света”, изтъкват още от конгреса. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2012 в 13:43

Кретени.Не виждат, че албанците ще ги изтрият от лицето на земята, а се нахвърлили върху България.Неблагодарност невиждана. Затворете границата и ги оставете на албанците.

31.08 2012 в 12:55

Сега се изчаква позицията на Вселенския македонски конгрес /ВМК/. С тези "хиляда години македонска писмена традиция" само се излагат от СМК. Неграмотен ли е бил Ристе Колумбовски? Неграмотен е бил Адаме Боже-вски, нооо , докато изрупал ябълката и погнал Ева /също/ Боже-вска да увеличават македонската популация на това земно кълбо.