Майка и новороденото й бебе починаха в болница

Последна промяна на 08 октомври 2013 в 17:02 2374 3

Бебе
Бебе

Новородено бебе е починало в болницата в Габрово, а майка му – няколко дни след него в болница в Плевен.

30-годишната Десислава постъпва в болница „Д-р Това Венкова“ на 12 септември заради преносване. Терминът на бременната жена е на 9 септември. До 25 септември обаче тя остава в лечебното заведение, без да е предизвикано раждане.

Жената е преносила и първото си дете, затова лекарите сметнали, че раждането ще стане по естествен път, обясни директорът на болницата д-р Нели Славчева пред Дарик.

30-годишната Десислава е в добро състояние. По време на престоя й в болницата са й направени три теста, които трябва да установят състоянието на бебето.

На 25 септември обаче жената вдига температура. Състоянието й не се подобрява ди следващия ден. На 26 септември се ражда бебето. Оказва се, че то е в тежко депресивно състояние. Слагат го на поддържаща апаратура, но детето умира.

Причината за смъртта на новороденото според лекарите е „Тежък аспирационен синдром, настъпил от страданието на плода, непосредствено преди раждането“.

Майката е преместена в реанимацията в тежко общо състояние. Лекарите от Габрово се консултират с началника на Клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация в Плевен проф. Радев, след което жената е транспортирана до болницата в Плевен.

30-годишната жена умира на 4 октомври от натравяне на кръвта.

Информирани са всички служби – от Районната здравна инспекция до министъра на здравеопазването. Вече се правят изследвания в родилното отделение, за да се разбере дали заразата е оттам, обясни директорът на болницата в Габрово д-р Нели Савчева.

Информацията по случая ще бъде изнесена в пълен вид, категорична е тя.

По думите на Савчева в разговор със семейството на починалата жена тя е попитала дали лекар от лечебното заведение им е искал пари и отговорът бил отрицателен.

30-годишната Десислава вече има едно дете на 4 години. Жената е от град Попово и е с висше образование. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2013 в 10:50

99% съм сигурен, че е имало плащане "под масата", защото това вече е неписано правило.

Преди близо 4 години минахме по този път. Никой не ти иска пари, разбира се, но ако не извадиш 350 лв. става интересно. С жена ми решихме да не влизаме в схемата "избор на екип". Плащаме осигуровки и това е държавна болница. Имахме разправии с "потърпевшия" акушер, който като не си получи очакваната сума, вдигна лют скандал, но за сметка на това дежурния акушер си свърши работата.

Та, мисълта ми е: Не плащайте "под масата", защото става по-лошо!

Става по-лошо, защото когато другите лекари и сестри знаят, че сте платили на еди кой си, те вече се чувстват свободни от отговорност спрямо вас. И донякъде са си прави. Не плащайте, и не се страхувайте!

08.10 2013 в 19:14

Как да уважаваме лекарите след подобни случки? Да не сме в 18ти век да умират родилки и деца заради некадъни лекари? Иначе като плачат за заплати са много силни...

08.10 2013 в 17:12

Жалко! Дано намерят покой!