Лошите кредити в България гонят 17%

Нели Чолашка 31 юли 2012 в 16:49 1652 0

Неразплатените кредити нарастват. Снимка: БГНЕС
Неразплатените кредити нарастват. Снимка: БГНЕС

Броят на лошите кредити в България е нараснал до 16.86% през второто тримесечие на тази година, сочат данните на БНБ за състоянието на банковата система към края на юни 2012 г.

През първото тримесечие на тази година необслужваните кредити са били 16.21%. Аналазатори твърдят, че до края на годината броят им ще се увеличава и ще достагнат до 18-19%.

Според "Подкрепа" нивото на лошите кредити надминава 24%. Това е записано в открито писмо до финансовия министър Симеон Дянков, в което синдикатът изразява безпокойство от нарастващите цени на тока, газа, водата и горивата, което ще задълбочи още повече "мизерията на българския народ".

Данните за лошите кредити са от БНБ, каза за OFFNews.bg икономическият експерт на синдиката Мика Зайкова.

Според икономиста Георги Ангелов "Подкрепа" включва в лошите или необслужвани кредити и тези, които са преструктурирани с цел клиентът да продължи да изплаща дълга си, но по-разсрочено на по-малки вноски.

Преструктурираните кредити не са лоши кредити и даже в условия на криза е добре, че се предоговарят заемите, защото иначе щеше да има много фалити на банки, обясни Ангелов.

Справката на БНБ за състоянието на банковия пазар сочи, че през второто тримесечие спрямо първото малко са нараснали депозитите в банките - с 3% и кредитите - с 1.3%. Регистрирано е колебания в потребителските заеми, при които има растеж през април и май и спад през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови