КС ще реши чак на 22 октомври депутат ли е сикаджията Иванов

OFFNews 10 октомври 2013 в 20:42 1652 0

Иван Иванов, злополучният зам.-министър.
Иван Иванов, злополучният зам.-министър.

Конституционният съд  ще се произнесе чак на 22 октомври по казуса с депутатския мандат на народния представител Иван Иванов. 

Депутатът от БСП беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи и само след няколко часа беше освободен от поста заради публикации в медиите, от които става ясно, че е бил управител на регионален клон на СИК в Шумен.

На днешното заседание на Конституционния съд  Иванов беше изслушан и бяха приети допълнителни писмени доказателства по делото.

Очакваше се съдът да вземе решение днес, но съдиите са приели гласуването да се отложи. Отсега обаче е ясно, че КС ще потвърди статута му на народен представител, най-вероятно единодушно – не толкова заради вече възприетата теза на мнозинството по делото за мандата на Делян Пеевски, а най-вече заради писмените доказателства по делото, съобщава "Правен свят".

Днес Иванов се яви пред КС с адвоката си, специалиста по конституционно право Петър Илиев. На излизане от КС, където се е възползвал от правото си на лично обяснение, депутатът Иванов заяви, че не е встъпвал в длъжност като зам.-министър и това той казал и пред КС. Никога не е подписвал и акт за встъпване в длъжност, както и другите съпътстващи документи, които се попълват при встъпването на зам.-министъра на вътрешните работи. Само наличието на заповед за назначаване и заповед за освобождаване не е достатъчно, за да обоснове несъвместимост.

"В Конституционния съд ми задаваха въпроси дали действително съм встъпвал в длъжност зам.-министър. Естествено, че не съм, няма такъв акт. Днес за първи път видях становището на МВР, където пише, че няма такова нещо. Когато излезе решението на Конституционния съд, нека тогава да даваме коментари по същество какво се е случило. Нека да оставим спокойно съдът да работи," каза Иванов, цитиран от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови