Кръчмари: Ако затваряме в 22 ч., студентите ще останат гладни

Последна промяна на 03 октомври 2012 в 18:10 1841 2

Депутатите въведоха ограничения за дискотеките в Студентски град.
Депутатите въведоха ограничения за дискотеките в Студентски град.

Студентите щели да останат гладни при "вечерен час" 22 ч. за кръчмите в Студентски град - младите били отрудени от учене от сутрин до мрак, сещали се за храна чак след 22 ч., а в общежитията им било забранено да си готвят.

Това твърдят собственици и ползватели на заведения за хранене и развлечение на територията на Студентски град в София в становище, изпратено до депутатите от комисията по образованието в Народното събрание. Документът бе раздаден на депутатите по време на днешното заседание на комисията.

Собствениците протестират срещу предложени поправки в Закона за висшето образование, забраняващи им да работят нощем.

В текста на становището се казва дословно следното*:

"Не на последно място е и факта, че в студентските общежития е невъзможно да се приготвя храна, както и целодневната ангажираност на студентите, което води до най-голяма посещаемост в заведенията за хранене и развлечения след 22.00ч. Ограничаването на работното време ще бъде голям негатив и ще предизвика огромно недоволство сред студентите, поради невъзможността да се хранят, да релаксират и да се забавляват след 22.00ч."

Собствениците и наемателите заплашват дори че ако им наложат вечерен час, ще има "драстично намаляване на работните места, заети от студенти" и уточнение, че "90% от работещите в заведенията в Студентски град са студенти". Освен това, щели да намалеят и приходите на ВУЗ-овете.

Противят се и с аргумента, че ако приемат поправките в закона, депутатите биха нарушили конституционните им права. Не се уточнява точно защо. Нарушавали се и правата на живеещите в квартала, които не са студенти.

Вместо вечерен час собствениците на заведения предлагат да плащат за допълнителна частна охрана, изразяваща се в наемането на пет патрулни автомобила, които да пазят студентите от 22 ч. до 6 ч. Искат и увеличаване на броя на полицаите в Студентски град, както и ускоряване на общинския проект за изграждане на видеонаблюдение в квартала.

Депутатите не взеха отношение по становището, разбраха се да се съберат в отсъствието на медии и тогава да го обсъдят, след което - на публично заседание да се произнесат официално.

 

*В цитирания текст не са нанасяни никакви корекции спрямо оригинала.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2012 в 12:49

90% работещи студенти, които нямат право да работят докато учат редовно и за които така или иначе не се плащат осигуровки...
Мен ако питате, всички нощни увеселителни заведения в БГ трябва да се изнесат извън населената част на градовете или да се създадат квартали само за заведения от подобен тип, където не живеят граждани.

03.10 2012 в 18:48

Дедо поп, на времето си живял в студентския град, не изпитва НИКАКВО съчувствие към кръчмарите. Според входящите данни, през изминалите оттогава почти 20 години, нито е станало по-тихо, нито са почнали да стават по-малко бели. За сметка на това, междублоковите полянки са изчезнали.

После, в една значителна част от заведенията, поне по него време, не можеше да се говори за "работни места", защото там съществуваше непрекъснат цикъл на "наемане" за срок от 1-2-3 месеца без каквото и да е намерение да се плащат заплати. Всеки напускаше, когато му писне. Там непрекъснато има нови "балами".

За допълнителна охрана е странно да се говори - там и сега мутрилниците си имат охрана, а трудно могат да се регламентират каквито и да е задължения на охраната отвън. Милиционери има средно по двама на блок.

Не е ясно и какво се има предвид под оставане на студентите гладни. Там закусвални, дюнерджийници, кебапчийници и какво ли не, спокойно могат да останат отворени - или просто т. нар. студенти да свикнат, че има и такова нещо като дневен режим.

Интересно и за какви права на не-студентите там се говори?
Първо, няма такова нещо като право да имаш 5 кръчми и две дискотеки отворени денонощно в радиус от 100 метра. И да има, то очевидно не се спазва в други райони на София. И второ - не-студентите там са по-скоро реален проблем, отколкото хора с накърнени права.

Ае по-кротко вече с Гаудеамус игитур.