Кръчмари: Ако затваряме в 22 ч., студентите ще останат гладни

Александра Маркарян 03 октомври 2012 в 18:10 2372 2

Депутатите въведоха ограничения за дискотеките в Студентски град.
Депутатите въведоха ограничения за дискотеките в Студентски град.

Студентите щели да останат гладни при "вечерен час" 22 ч. за кръчмите в Студентски град - младите били отрудени от учене от сутрин до мрак, сещали се за храна чак след 22 ч., а в общежитията им било забранено да си готвят.

Това твърдят собственици и ползватели на заведения за хранене и развлечение на територията на Студентски град в София в становище, изпратено до депутатите от комисията по образованието в Народното събрание. Документът бе раздаден на депутатите по време на днешното заседание на комисията.

Собствениците протестират срещу предложени поправки в Закона за висшето образование, забраняващи им да работят нощем.

В текста на становището се казва дословно следното*:

"Не на последно място е и факта, че в студентските общежития е невъзможно да се приготвя храна, както и целодневната ангажираност на студентите, което води до най-голяма посещаемост в заведенията за хранене и развлечения след 22.00ч. Ограничаването на работното време ще бъде голям негатив и ще предизвика огромно недоволство сред студентите, поради невъзможността да се хранят, да релаксират и да се забавляват след 22.00ч."

Собствениците и наемателите заплашват дори че ако им наложат вечерен час, ще има "драстично намаляване на работните места, заети от студенти" и уточнение, че "90% от работещите в заведенията в Студентски град са студенти". Освен това, щели да намалеят и приходите на ВУЗ-овете.

Противят се и с аргумента, че ако приемат поправките в закона, депутатите биха нарушили конституционните им права. Не се уточнява точно защо. Нарушавали се и правата на живеещите в квартала, които не са студенти.

Вместо вечерен час собствениците на заведения предлагат да плащат за допълнителна частна охрана, изразяваща се в наемането на пет патрулни автомобила, които да пазят студентите от 22 ч. до 6 ч. Искат и увеличаване на броя на полицаите в Студентски град, както и ускоряване на общинския проект за изграждане на видеонаблюдение в квартала.

Депутатите не взеха отношение по становището, разбраха се да се съберат в отсъствието на медии и тогава да го обсъдят, след което - на публично заседание да се произнесат официално.

 

*В цитирания текст не са нанасяни никакви корекции спрямо оригинала.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!