Ковачева не знаела кои са 12-те групировки в доклада на ЕК

21 юли 2012 в 11:10 913 0

Диана Ковачева, министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС
Диана Ковачева, министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Диана Ковачева обяви в интервю пред bTV, че не знае кои са 12-те групировки в България, за които се споменава в доклада на Европейската комисия за напредъка на България. 

Според Ковачева имената на групировките могат да се посочат само от съда, защото иначе ставало дума да набеждаване.

По думите ú постоянно се водят разговори с европейската комисия за т.нар. "знакови дела".

Тя напомни, че обвиненията по тях се доказват трудно, защото се ангажират много добри адвокати, тежки са за доказване и продължават твърде много време.
 
Правосъдният министър уточни, че е започнал анализ защо се бавят тези дела и какво пречи те да приключват с присъди. Резултати се очаквали наесен. Работело се и по методология за оценяване на натовареността на съдиите.

Законът за съдебната власт трябва така да бъде написан, че да не се допускат безпринципни премествания на съдии, атестирания, каквито случаи има, каза Ковачева. Министърът каза, че на нея самата ú се е налагало да възразява срещу неясните критерии за назначаване или атестиране на магистрати.

 По повод протестите на младите съдии от петък срещу натиск от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС), Ковачева каза, че е готова да ги изслуша, ако имат конкретни предложения.

"Нека не се говори общо за натиск и страх. Във Висшия съдебен съвет има 25 души, да кажат конкретно кой упражнява натиск. Готова съм да изслушам подобна информация", коментира правосъдният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews