ВСС призна: Магистратите не получиха нашата подкрепа

Юлиан Христов 18 юли 2012 в 17:29 1255 0

ВСС. Снимка: БГНЕС, Архив
ВСС. Снимка: БГНЕС, Архив

Вероятно магистратите не получиха нашата подкрепа при опитите за намеса в работата им и срещу тяхната независимост. Това каза на брифинг проф. Анелия Мингова, представляваща Висшия съдебен съвет и позицията му по оповестения днес доклад на Европейската комисия по мониторинга за сътрудничество и проверка. Една от критиките в него е именно пасивната роля на съвета по отношение независимостта на съдебната система.

Мингова обясни, че, ако е имало подобно пасивно поведение от страна на съвета, то е било продиктувано от опитите за баланс като не се влиза в конфликт между институциите и да се избегне неговото репродуциране. „Този ВСС не се радваше на институционален комфорт“, каза Мингова, като припомни, че съветът не веднъж е стигал да остри спорове с някои институции.

Ръководителят на Инспектората при ВСС Ана Караиванова отбеляза със съжаление, че комисията не е отчела изготвените анализи за случайното разпределение на делата. Този проблем е поставен в евродоклада и по този начин не са отчетени усилията по този въпрос. Противоречивата съдебна практика също е била обект на работата на ВСС, като по искания на съвета е стартирана работата по 9 тълкователни решения. Въпреки това и тези усилия били останали незабелязани от евроемисарите.

За първи път в доклада е отчетен проблемът с натовареността на съдиите, който трябва да бъде разгледан като основен критерий при дисциплинарната практика на ВСС. Мингова обаче изрази съжаление, че до края на мандата на ВСС няма достатъчно време, за да се работи по този въпрос и той остава в приоритетите на следващия съвет.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев нарече доклада „реалистичен, обективен и партньорски“. Според него очевидно е, че ЕК поставя акцент върху независимостта на съдебната система у нас. Според него обаче и днес продължава да стои проблемът с липсата на чуваемост между институциите, но било грешка, ако докладът се чете, така както дяволът чете Евангелието и той да бъде повод за война между институциите, отбеляза проф. Груев.

Главният прокурор Борис Велчев пък отбеляза, че в евродоклада не е отбелязан проблемът с натовареността на прокурорите и отчете, че за последните пет години присъдите по актове на прокурори срещу организирани престъпни групи са се увеличили три пъти. „Тази цифра липсва, може да е отчетена, но не е записана в доклада“, отбеляза Велчев. Според главния прокурор всички критични забележки са изпълними за прокуратурата до следващото отчитане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови