КНСБ: 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността

Вероника Шербанова 22 януари 2013 в 12:14 1835 2

Пламен Димитров, председател на КНСБ. Снимка: БГНЕС
Пламен Димитров, председател на КНСБ. Снимка: БГНЕС

Около 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността. Това показва изследване за издръжката на живот през декември 2012 г. на Института за социални изследвания на КНСБ.

Прагът на бедността според изследването е 215 лева на човек. 23% от българите живеят с по-ниски доходи. 565 лева на месец са необходими на човек от четиричленно семейство, за да живее добре. 

Тази сума може да покрие нуждите на един човек за храна, дрехи, почивка и др. спрямо нормалните български стандарти, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според изследването над 80% от българите живеят в лишения. Около 49 на сто от домакинствата в България живеят с до 290 лв. на месец.

Близо половината разходи на българина са за храна, става ясно от изследването. Това е и причината за намаляване на разходите за здраве и образование, посочи Пламен Димитров.

Най-много работещи бедни българи има в шивашката, текстилната промишленост, социалните дейности, селското и горско стопанство, както и в хотелиерството и ресторантьорството.

Издръжката на живот в София е значително по-висока от тази в по-малките градове, става ясно от изследването на КНСБ. Причината за това са по-високите жилищни разходи, а хранителните стоки в столицата са с по-висок ръст. В същото време нивото на безработицата в София е по-ниско, а заплатите са по-високи, уточни Димитров.

Увеличаването на издръжката на българина се дължи на въвеждането на акциз върху природния газ, ръста на цените на тока, парното и питейната вода, казаха още от КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки