Трябват ни 562 лева на месец, за да живеем добре

Вероника Шербанова 22 октомври 2012 в 11:08 2073 4

Трябват ни 562 лева на месец, за да живеем добре.
Трябват ни 562 лева на месец, за да живеем добре.

Издръжката на човек от четиричленно домакинство е 562,61 лева. Това сочат данните от изследване на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерация на независимите синдикати в България.

Изследването на КНСБ обхваща периода от юли до септември 2012 г. Според него четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца трябва да разполага с 2250 лева месечно за храна, разходи за дома, облекло, медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти. Сумата е с 60 лева повече, отколкото необходимата за издръжката на такова домакинство през юни тази година.

Основните причини за увеличението е поскъпването на електроенергията, питейната вода и горивата, обясни пред БНР Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

„Обичайният спад на цените на плодовете и зеленчуците не се случи, влияние оказаха и очакванията за по-слаба реколта. В същото време месото, млякото и млечните продукти поскъпнаха“, допълни тя.

Според изследването на КНСБ границата на бедността, базирана на 77 жизнено важни стоки и услуги, за периода е 213,61 лева на човек или с 4,2% повече от предходното тримесечие.

По думите на Иванова 23% от домакинствата (около 1,66 млн. души) през тримесечието са под прага на бедността, което е с 3,3% по-малко от показанията за юни тази година.

Средната работна заплата за страната според данните на КНСБ е 622 лева. Половината български домакинства пък са с общ доход от 290 лв. на човек. 

Домакинствата с доходи над издръжката на живот са около 16,1% или с 3,3% повече спрямо декември 2011 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!