Йовчев отменил по телефона заповедта, която изкара полицаите на улицата

Юлиан Христов 30 октомври 2013 в 16:26 2752 4

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров дойде пред  3 РУП, за да успокои колегите си.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров дойде пред 3 РУП, за да успокои колегите си.

Заповедта, с която се регламентира ротирането на полицаите в други районни управления, е била отменена от вътрешния министър Цветлин Йовчев, след разговор по телефона със заместника си Васил Маринов.

Според заповедта целият оперативен състав на едно районно управление (патрулиращите полицаи, бел. ред.), трябва да бъде преместено в друго управление за срок от една година. Това отприщи недоволството на полицаите, които в последните месеци работят под постоянно напрежение и стрес заради извънредната обстановка в столицата и допълнителните часове извънреден труд, който полагат. 

Отмяната на заповедта беше потвърдена от заместника на Йовчев Васил Маринов. Той се срещна днес с представители на полицейските синдикати. 

 Имаше заповед, която целеше да се подобри ефективността на служителите, но тя породи известно недоволство и е отменена, коментира пред журналисти зам.-министърът. 

На въпрос – кой е отменил заповедта, заместник-министър Маринов отговори: „Заповедта я отмених аз, като разговарях с министър Йовчев и решението за отмяната е съгласувано с него. 

При привеждането на посочената заповед в действие констатирахме, че е нарушена комуникацията с колегите, което роди тези недоволства, заяви Васил Маринов.

Заповедта, която днес беше отменена, бе наложена по един доста конспиративен начин. Същността и беше да се преместят патрулиращите полицаи от един район в друг, каза от своя страна заяви Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност" към МВР.  Всеки район си има специфика, а колегите трябваше да отидат в друг район, който не познават без зачислени кола и оръжие, добави той. 

По указание и след създадена организация от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е разговарял днес с министъра на финансите Петър Чобанов, съобщиха от МВР.

Заместник-министър Маринов съобщи, че на днешното заседание на правителството са приети промени в Закона за МВР, в които са залегнали 99% от предложенията на синдикатите. Те преимуществено са насочени към подобряване на социалните условия на служителите. Регламентирани са упражняване на нощния и извънреден труд. От 50 на 70 на часа става изплащането на извънредния труд. Гарантира се също така и професионалното развитие, а конкурсното начало ще се прилага само при назначаване на работа. В законопроекта се прави ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР. Министърът няма да се намесва в работата на професионалното ръководство.

От МВР съобщиха още, че полицаите да получат ваучерите за храна, обещани им още през октомври 2012 година. Това е станало след съгласуване с финансовия министър Петър Чобанов. "Парите на колегите ще бъдат изплатени, включително и ако има такива от тях, които ще натрупат допълнителни работни часове", заяви главен комисар Лазаров, цитиран от пресцентъра на МВР.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки