Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Йорданка Фъндъкова: Главен приоритет за мен е да няма напрежение по протестите

04 август 2013 в 09:35 2329 9

Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС

Първият приоритет за мен е да няма напрежение, да има мирно протичане на протестните действия. Аз съм получила доверието на хората и искам да го оправдая с възможни и адекватни действия в тази ситуация. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

По думите й управлението на двумилионен град в такава ситуация е предизвикателство. Важно е да се спазят конституционните права на хората и те да могат мирно да изразяват гражданската си позиция. В същото време обаче е важно и да не се блокира работата на града; важна е и координацията с институциите, отговарящи за реда – СДВР и МВР.

„Още по-важно е да се поставят приоритетите, и то да се оцени реално ситуацията, за да се направят приоритетите. Това изисква адекватни решения във всеки един момент. Няма рецепта. Затова всякакви призиви за забрани, за силово пренасочване на протестиращи са неадекватни в тази ситуация”, допълни Фандъкова.

По думите й протестите не са дали негативно отражение върху бюджета на столицата. Нещо повече – тази година е отчетена по-добра събираемост на собствените приходи на общината. За първото полугодие са отчетени 8 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година и за първи път има над 50% изпълнение на собствените приходи. Кметът Фандъкова бе категорична, че строителните дейности на Столична община също не са нарушени от блокирането на центъра на столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!