Игуменът на Зографския манастир предлага Голяма Богородица за официален празник

15 август 2013 в 10:54 7656 1

Архимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир в Света гора
Архимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир в Света гора

Игуменът на Зографския манастир в Света гора архимандрит Амвросий предлага Успение на Света Богородица, което църквата отбелязва на 15 август, да стане официален празник и да бъде обявен за неработен ден.

"Св. Богородица се чества няколко пъти в годината - Рождество Богородично, Благовещение, Въведение Богородично, Покров Богородичен, Сретение, но Успение Богородично е най-големият празник. И трябва да бъде официален празник, както например е в Гърция. Но у нас хората са заспали в духовно отношение. Управниците могат да решат въпроса, в случай че народът е по-активен. Тогава властта ще е мотивирана, защото ще иска да се хареса на хората", казва архимандрит Амвросий в интервю за в. "24 часа". 

"Трябва да знаем, че пресвета Богородица е над светиите, над ангелите и архангелите и нейните молитви са по-силни от всички, взети заедно. Ако тя се застъпи за нещо пред Бога, то винаги става", напомня игуменът.

Той разкрива и че Богородица му е казвала: "Важното е човек да не греши. Кога да е, ще дойде краят на всеки. Но важното е човек да не греши. Защото и 120 г. да живее някой, ако греши, няма полза. Защото идва вечността и за непокаяния грешник тя е страшна."

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!