Идея: Депутатите три седмици в София, една - по районите

Елица Мартинова 27 май 2013 в 14:47 2108 7

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

Народните представители да работят в парламента три седмици, а през четвъртата да работят по избирателните си райони, обсъжда Временната комисия за изработване на правила за работата на 42-рото Народно събрание.

Комисията, оглавявана от зам.-председателя на НС Мая Манолова, днес изслуша представители на неправителствени организации и граждански сдружения.

От "Коалиция за България" предлагат парламентът да заседава три седмици в месеца. Четвъртата седмица няма да е почивна за депутатите. Ако влязат в сила подобни правила, народните представители ще прекарват цялата непарламентарна седмица в изборните си райони.

Според иделозите на новия регламен правилата са част от цялостната концепция за по-тясна връзка между парламента и гражданите. Социалистите са на мнение, че по този начин депутатите ще са добре запознати с проблемите на избирателите, които са гласували за тях.

Във временната комисия обсъждат и предложението бъдещият кабинет да се отчита пред парламента след всяко заседание на Министерски съвет, т.е. - всяка седмица.

Предвижда се сформирането на комисии, които да анализират възможното въздействие на всеки законопроект, който влезе в пленарна зала.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов предложи да се въведат правила, които да спрат "номадството" на народните представители. По думите му трябва да се направят промени и партийните субсидии да не следват депутатите, ако те решат да напуснат своята парламентарна група.

От ДПС ще настояват да се създаде постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на службите за сигурност, употребата на СРС-та и дейността на митниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови