Икономическата комисия позволи пушенето в заведенията

Елица Мартинова 23 октомври 2013 в 16:35 17520 66

Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС
Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС

С 8 гласа "за", 4 "против" и с един "въздържал се" Комисията по икономическа политика и туризъм одобри предложението на Спас Панчев от "Коалиция за България" за промени в Закона за здравето, които ще позволят пушенето в заведенията.

На заседанието присъстваха Владислав Горанов, Александър Ненков, Даниела Савеклиева, Евгени Стоев, Антоний Йорданов, Делян Добрев и Димитър Петров от ГЕРБ;  Георги Кадиев, Васил Антонов, Петър Кънев, Корнелия Нинова, Жельо Бойчев и Явор Куюмджиев от "Коалиция за България"; Петър Петров и Николай Александров от "Атака"; Алиосман Имамов и Ферихан Ахмедова от ДПС.

На гласуването червеният депутат Кадиев гласува против либерализацията. Както личи от крайния резултат, само трима депутати на ГЕРБ се включиха с отрицателен вот по предложените изменения, макар че бившите управляващи неведнъж за заявявали , че са категорично "против".

Поправката в Закона за здравето ще позволи на собствениците на заведения за хранен с площ до 70 кв. м да решат дали в ресторантите им ще се пуши. За по-големите заведения пушенето ще е възможно, ако в тях има изградени специални помещения с масивна преграда и обособена за целта климатизация. В измененията на Закона са заложени ежегодни проверки на инсталациите в заведенията, където се пуши. При нарушения измененията въвеждат глоби в размер от 5 до 10 хил. лв. при първо нарушения и от 10 до 15 хил. лв. при рецидив.

Пълната забрана за пушене ще остане в сила за административните сгради, работните места, закритите спортни площадки, детските заведения, болниците, интернет залите, както и заведенията за бързо хранене.

Пред комисията Спас Панчев заяви, че подкрепя стремежа на здравното министерство да опази здравето на хората, но бе категоричен, че пълната забрана за пушенето на закрито не действа. Той подчерта, че в България има 3,5 млн. пушачи, а през последните години продажбите на цигари са се покачили. Според него основният проблем е, че българите нямат навика да излизат за по цигара, докато са в заведение.

"Заради строгия режим се отчита спад в оборотите на заведенията. Стотици български ресторанти и заведения са затворили вратите си, защото са фалирали, най-вече защото в заведенията не влизат основните клиенти - консуматорите-пушачи и заради тях не идват и непушачите, които не обичат да се разделят от пушачите", аргументира се Панчев.

Корнелия Нинова също подкрепи либерализацията на режима с мотива, че тя желае да има право на избор дали да пуши или не, а не държавата да решава вместо нея. Колегата й от "Атака" Николай Александров, който бе категоричен, че пълната забрана за пушенето на закрито нарушава правата на човека.

Отпор по темата дадоха депутатите на ГЕРБ, които защитиха тезата, че либерализацията на режима ще е сериозна крачка назад.

"Аз смятам, че 0,001% от пушачите да са се отказали благодарение на Закона за здравето - той все пак е за здравето, а не за бизнеса и инвестициите, значи сме си свършили работата като народни представители", обясни Александър Ненков.

На заседанието присъстваха и заместник-министрите по здравеопазването и по икономиката и туризма - Бойко Пенков и Бранимир Ботев.  Пенков настоя пълната забрана за пушенето на закрито да остане, докато колегата му от икономическото министерство призова за либерализация на режима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!