Грози ни глоба десетки милиона евро от ЕС заради мръсния въздух

Нели Чолашка 14 август 2013 в 14:30 2564 1

ТЕЦ-овете са най-големите замърсители.
ТЕЦ-овете са най-големите замърсители.

Правителството ще се опита да спре наказателна процедура срещу България за неспазване на ангажимента към Европейския съюз за таван на вредните емисии във въздуха, съобщи след днешното заседание на кабинета екоминистърката Искра Михайлова.

Размерът на глобите се решава, когато процедурата навлезе в съдебна фаза, но в такива случаи санкциите са сериозни - десетки милиони евро, каза тя в отговор на въпрос какво ще е наказанието.

България е поела ангажимент пред ЕС на две фази - 2008-2001 г. и след 2011 г. да ограничи до определен таван серния диоксид, азотните оксиди и праха във въздуха.

Единствена за праха сме влезли в норма.

Заради работата на ТЕЦ-овете, които не са инвестирали навреме в нови технологии, серният диоксид във въздуха е надхвърлял ограничението близо два пъти през 2011 г.

Михайлова и енергийният министър Драгомир Стойнев са се срещнали с ръководствата на ТЕЦ-овете и те за пореден път са обещали да инвестират в очиствателни инсталации и по-качествени суровини (вътлища с по-малко сяра).

За миналата година сме се доближили да определения от ЕС тавана заради по-слабата работа на централите, а тази година се надяваме с новите мерки да влезем в норма, обяви екоминистерът.

При това положение има шанс Евросъюзът да не задвижи наказателната процедура.

На въпрос дали влизането в норма не означава по-голяма тежест на зелената енергия в енергийния микс и увеличаване цената на тока, Михалова обясни, че ще се работи в посока да не се залага на големи паркове с възобновяеми източници, а на зелена енергия в малките производства, в жилищните сгради в предприятия, които по този начин могат да задоволяват нуждите си от ел. енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!