ГЕРБ зовe за нови избори по нов кодекс, предлагат и вот на недоверие

Николаос Цитиридис 17 юни 2013 в 15:49 3615 14

Пресконференция на ГЕРБ Снимка: Сергей Антонов
Пресконференция на ГЕРБ Снимка: Сергей Антонов

ГЕРБ ще внесе в 42-рото Народно събрание предложения за промени в изборния кодекс и ще инициира вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски заради провал в сектор "Сигурност". 

Това обяви днес Цецка Цачева на брифинг в централата на партията.

Предлаганите промени са свързани с начина на водене на предизборните кампании, с методиката за отчитане на резултатите и възможността за парламентарни избори. Предлага се още печатницата на Българската народна банка да печата всички изборни книжа.

Цецка Цачева обяви, че ГЕРБ ще поеме отговорността, заради която именно тези промени не бяха приети, докато бяха на власт. "Имахме някои несъвършенства, когато правихме промените в началото на нашия мандат, но сега Изборният кодекс трябва да бъде коренно промемен.."

"Съвсем скоро ще бъде обсъдена възможността за искане на вот на недоверие на кабинета "Орешарски" заради провала му в политиката на сектор "Сигурност", каза още Цачева.

"ГЕРБ не смята, че поведението на органите на реда в последните седмици е коректно спрямо българските граждани. Не трябва да се позволява на партийни лидери, в лицето на Волен Сидеров, да напада журналисти без намесата на полицаи", допълни бившата председателката на парламента.

Начинът, по който е избран Делян Пеевски, а не самата му личност, са причината ГЕРБ да избухне по този начин в пленарната зала в момента, когато Орешарски обяви депутата от ДПС за шеф на ДАНС, стана ясно още на брифинга.

"Неприемливо е изборът на толкова важно за държавата лице да бъде толкова непрозрачен и несериозен. Делян Пеевски беше назначен за председател на държавната агенция без никакъв дебат. Това отново е провал на Орешарски и Станишев в същия сектор "Сигурност". „ГЕРБ се противопоставя срещу задкулисието на политиката на кабинета „Орешарски” при неясните правила кой стои зад номинациите на определени кандидатури”, добави Цачева.

От ГЕРБ заявиха още, че не се опитват да "яхнат" протестите и приписаха тези спекулации на Волен Сидеров. "Това са некоректни внушения и инсинуации. Поводът, по който българските граждани протестират, е напълно справедлив и те заслужават да има предсрочни избори", заяви Цачева.

На брифинга не присъства лидерът на партията Бойко Борисов, нито заместникът му Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!