Цветанов: Жертва съм на сценарий

16 юни 2013 в 19:12 5526 21

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов смята, че е жертва на сценарий, в който участват лидерът на социалистите Сергей Станишев, предложеният за шеф на ДАНС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров.

В предаването "Всяка неделя" на Нова телевизия Цветанов отбеляза, че периодът, в който е подаден сигналът за незаконно подслушване в МВР, е съвпаднал с началото на предизборната кампания за 42-то НС. На два път зам.-председателят на ГЕРБ помолил прокуратурата да отложи привикванията му за след 13 май, но получил отказ.

Цветанов смята, че действията на прокуратурата при случая с откритите бюлетини в Костинброд е част от сценарий, зад който стоят Станишев, Пеевски и „за съжаление” - главният обвинител на републиката Сотир Цацаров. „Няма подслушвания, които да са правени в МВР в нарушение на закона… Никога не съм защитавал служител, който го е нарушавал”, категоричен беше за пореден път бившият вицепремиер.

Цветанов отхвърли обвиненията за своите амбиции към върха в ГЕРБ. „Това, което има между мен и лидера Борисов, е най-големият капитал. Ние се познаваме от 2001 г. и сме минали през всички перипетии”, заяви той. По негова оценка напрежение в структурите на ГЕРБ няма, а решенията в партията се взимат по тяхно предложение.

Цветан Цветанов не пожела да коментира отцепилите се от партията висши функционери като бившия народен представител Емил Димитров и земеделския министър Мирослав Найденов. Той предположи, че Найденов се е спазарил с прокуратурата да стане защитен свидетел срещу него заради собствените си дела.

Адвокатът на Цветанов по делото за подслушванията Менко Менков смята, че не само четиримата директори от СДОТО трябва да бъдат осъдени, за да може да се повдигне обвинение на неговия довереник, „но и тогава трябва да има необходимите доказателства за това”. Менков заяви, че е получил отказ за достъп до доказателствените материали по делото.

„Без доказателства не следва да се пристъпва към повдигане на обвинение”, смята юристът. По думите му защитата на Цветанов ще бъде изградена след внасянето на обвинителен акт – нещо, в което Менков се съмнява. „Защитата ще е лесна, ако има общ процес срещу Цветанов и директорите на СДОТО”, добави адвокатът. Подбудите и причините за повдигането на все пак някакво обвинение срещу Цветанов трябва да бъдат търсени извън правото, убеден е той.

Цветанов е категоричен, че ГЕРБ нямат пръст в организирането на протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!