ГЕРБ се върна в парламента и пак има влез-излез от залата

Нели Чолашка 26 юли 2013 в 13:43 2322 2

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Първото поименно броене на депутатите в зала в 42-то Народно събрание се проведе днес по искане на Димитър Главчев от ГЕРБ. Честа да прои поименно се падна на зам.-председателя Христо Бисеров от БСП.

ГЕРБерите се върнаха вчера в парламента след близо месечно отсъствие.

В момента, в който започна броенето, депутатите на Бойко Борисов под строй се изнесоха от залата, оставиха само Главчев и Лиляна Павлова, за да следят процеса по поименното броене.

Когато видяха, че ще има кворум и без тях, под строй се върнаха обратно.

Забелязахме, че депутатите от БСП и ДПС се изнизват и разчитат на нас за кворума, но заради поименното броене се върнаха, затова и ние се връщаме, коментираха депутати от ГЕРБ.

Бисеров беше стигнал към края на списъка, но се върна назад, за да отметне завърналите се депутати от ГЕРБ. Така преброи 127 депутати общо.

Красимир Велчев от ГЕРБ напомни на БСП, че в предишния парламент тяхната група често е прибягвала до процедурната хватка поименно броене и често е липсвала от залата.

Защо поискахте да влезем в парламента, за да излезете вие и ние да работим, а вие да правите политиките, коментира още Велчев.

Янаки Стоилов от БСП обяви, че до голяма степен е съгласен с изкадването на Велчев и призова всички народни представители и всички партии в парламента да не възпроизвеждат огледални модели на поведение от последните няколко години. 

„Само в краен случай - да се занимават с тези методи на влизане и излизане, на проверки на кворума в зала, което уронва авторитета на Народното събрание.

Дебатите могат да са остри, но те трябва да засягат българските граждани, а не нашите отношения тук. Нека всяка една парламентарна група да направи своята оценка за поведението си”, апелира Стоилов.

Преди да бъде поискано поименното броене Десислава Атанасова от ГЕРБ се оплака, че председателстващия Бисеров не вижда повече от час, че тя вдига ръка и иска дума.

Тя посъветва Бисеров да не взима пример от председателя на парламента Михаил Миков, който от Сърбия се разпореждал кога да работи парламента.

Това предизвика Миков да стане и да отговори не само на нея, но и на всички подмятания за неговото пребиваване в Сърбия.

Той уточни, че е имал официални срещи с премиера и президента на Сърбия.

Относно думите на Борисов, че председателят на Народното събрание “се е почерпил” и затова е отменил заседанието, Миков каза: "Това което каза Бойко Борисов е голяма поредна негова лъжа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!