Георги Ганев: Кабинетът иска заем само по политически причини

Александра Маркарян 07 август 2013 в 11:06 5087 11

Георги Ганев на първата пресконференция на Антиправителствения информационен център. Снимка: Сергей Антонов
Георги Ганев на първата пресконференция на Антиправителствения информационен център. Снимка: Сергей Антонов

"Със сигурност премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са достатъчно добри професионалисти и ще могат да изпълнят този бюджет, стига да има политическа воля за това. Очевидно няма. Промяната в бюджета не се налага поради технически, икономически, външни причини или форсмажорни обстоятелства, които се случват на правителство. Промяната на бюджета е продиктувана от идеологически и политически причини на управляващото мнозинство."

Това заяви икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев в интервю за "Фокус" по повод актуализацията на бюджета, чиято цел е кабинетът да вземе 1 милиард лева заем.

"Спокойно тези професионалисти могат да се справят с тези няколкостотин милиона в рамките на годината... Непрестанният опит да се обяснява с някаква неизбежност, все едно Вселената се срива и бюджетът трябва да се смени, идва като камъче в обувката, защото не е така. Бюджетът се сменя поради политически убеждения на мнозинството, в което няма нищо нелегитимно", допълни той.

Ганев бе категоричен, че "икономическият ефект от налагането на вето няма да бъде никакъв".

Ако президентът наложи вето и мнозинството иска да го преодолее, нищо не пречи Народното събрание да бъде свикано и през август, каза той.

Ганев коментира и неяснотите около това за какво точно ще отиде евентуалният заем от 1 милиард лева.

"Говори се за бедни хора, които ще получат пари в повече, но в закона няма гаранции, че точно те ще ги получат наистина. В закона няма никакви гаранции, че тези пари наистина ще отидат за деца с увреждания, ваучери за храна, за разплащания за съответен бизнес със забавени разплащания, по вина на правителството, а не, че този бизнес е един от олигарсите, които източват бюджета.... Законът не дава гаранции, в момента правителството може да похарчи тези 200 млн. за каквото намери за добре", каза Ганев.

"Най-големият плюс от вето на президента би било да се разбере за какво точно ще отидат тези 200 млн. лв., които се дават в повече в пълното, тотално, безконтролно усмотрение на кабинета и на финансовия министър. Те твърдят в някакви свои мотиви и прессъобщения, че тези пари ще бъдат дадени за нещо, но това го няма разписано в закона и ако те бъдат дадени за нещо друго, няма да има закононарушение", каза още икономистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!