Френски медии критикуват Ирина Бокова за ЮНЕСКО

13 септември 2013 в 16:20 6371 7

Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив
Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив

Френски медии отправиха критики към председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова заради неефектно управление.

"ЮНЕСКО е като спяща красавица под ръководството на Ирина Бокова, която се надява да бъде преизбрана през ноември за генерален директор до 2017 г., пише днес френският сайт "Хъфингтън пост", цитиран от в. "Сега".

Преди седмица, на 4 септември, подобна статия под заглавие "ЮНЕСКО е в опасност" публикува и вестник "Монд дипломатик". И двете издания се позовават на "тревожен доклад" на френската Сметна палата, който установява неспособност на ръководството да извърши реформи в отговор на финансовата криза, предизвикана от оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО и загубата на 22% от бюджета на организацията.

Според днешната публикация на Ирина Бокова "не достигат организаторски умения и ефективност, а нейните решения изглеждат двусмислени и непоследователни". С изключение на съкращаването на разходите за заплати тя не е предприела други инициативи за повишаване на жизнеността на ЮНЕСКО. Бокова е атакувана и за кадровата й политика, защото не е утвърдила за свой заместник германеца Ханс д'Орвил, а е издигнала "за обща изненада" на тази длъжност финансиста от Етиопия Гетачу Енгида, който бил забъркан в скандал с подправени фактури.

Българката е критикувана и че по важни въпроси е проявила пасивност, че не е успяла да убеди САЩ да се върнат в организацията и че не е защитила добре египетското културно наследство по време на Арабската пролет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews