Франция на протест: Властите отказали образование на болно ромче от България

Вероника Шербанова 04 февруари 2013 в 13:00 1872 4

Френски правозащитници готвят протест в подкрепа на ромско семейство от България, защото не има дали помощи за достъп до образование, съобщи БНР.

Семейството на 9-годишната Мариела е от ромски произход. Заедно с родителите си тя пристига във Франция през декември 2011 г., за да се лекува, тъй като в България не е имала достъп до здравеопазване заради произхода си.

Мариела е приета в болница в Тулуза, след което е прехвърлена в Алби. Семейството ù обаче се оплаква, че никога не е получавало помощи за образование, предназначени за деца в неравностойно положение. Родителите на 9-годишното момиче поискали помощи от френската Каса за семейни надбавки, но оттам им отказали. След отказа майката на детето е завела дело срещу Касата и се очаква съдът в Алби да се произнесе по случая.

Френската организация „Образование без граници“ организира протест пред сградата на съда в подкрепа на 9-годишната Мариела. В случай, че съдът откаже да нареди отпускането на помощи за момичето, правозащитниците подготвят серия от протестни акции и подписка, за да привлекат вниманието на властите към случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews