Плевнелиев: Във Франция има 2000 роми с български паспорт

29 януари 2013 в 22:15 1691 3

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Имаме около 2000 роми с български паспорт във Франция. За около 20% от тях (или едва 400 души) се счита, че са нелегални. Ние обаче разглеждаме всеки отделен случай и вземаме решения, основани върху нашите демократични ценности.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския телевизионен канал France 24.

Плевнелиев изтъкна, че през последните няколко години България се е показала като открит и доверен партньор, който не крие проблемите си.

„Едно нещо трябва да бъде ясно – проблемът не е български или френски, а е европейски! Проблемът с ромското население не се отнася до дискриминацията, а до интеграцията и можем да направим това единствено заедно“, категоричен е Росен Плевнелиев.

България в Шенген

Приемаме двуетапно присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство и определено очакваме тази година това да се случи, съгласно възприетия подход, заяви още президентът

„Присъединяването към Шенгенското пространство остава основен приоритет и ние сме благодарни за френската подкрепа и тази на другите наши партньори в европейското семейство“, допълни държавният глава

„Пазим границите си сигурни, резултатите са видими и както Европейската комисия, така и страните партньори, ги отчитат“, подчерта Росен Плевнелиев.

„Ще продължим да си вършим работата, както го правим и днес. Границите ни ще останат сигурни и ще продължим честно да показваме какво вършим“, заяви президентът в отговор на въпрос какво ще се случи, ако в края на годината България не е член на Шенгенското пространство без граничен контрол.

Референдумът

Въпреки ниската активност, която прави референдума невалиден, той е важно оръжие на демокрацията, коментира още държавният глава пред френската телевизия по повод резултатите от проведения на 27 януари референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България.

„За момента решението на парламента е проектът „Белене“ да бъде замразен. Не вярвам, че ще има решение за размразяването му преди изборите през юли тази година. След тях със сигурност ще има повече дебати“, прогнозира Плевнелиев.

Той допълни, че България ще продължи да развива ядрената енергетика, но по интелигентен и устойчив начин и с отчитане на диверсификацията на енергийните източници като основен приоритет.

„Най-важното обаче е да се отчитат резултатите от финансова гледна точка – ако инвестираме милиарди, какво ще получим срещу тях“, смята Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!