Екоминистерството на съд за отказана информация

17 октомври 2013 в 13:26 1405 0

Замърсяване на въздуха, Снимка: БГНЕС, Архив
Замърсяване на въздуха, Снимка: БГНЕС, Архив

Дело срещу Министерството на околната среда и водите за отказан достъп до информация заведе сдружението „За земята“. Отказаната информация касае превишените емисии на серни и азотни окиси, и прах в страната. През август организацията е поискала да й бъде предоставено официалното предупреждение на Европейската комисия, че наказателната процедура срещу България заради нарушаване на европейските норми за емисиите от големите горивни инсталации (топло и електроцентрали) е в последна фаза, на крачка от съдебно дело срещу държавата в европейския съд в Люксембург. 

От екоминистерството обаче не са предоставили писмото. Сдружението не е получило и обявения чрез медиите съвместен доклад на екоминистерството и икономическото министерство за намаляване на емисиите в страната, одобрен от правителството.

„С това си действие властите показаха тотална липса на прозрачност и диалог с гражданите и неправителствения сектор по въпроси като чистотата на въздуха и бъдещето на енергийната система в България“, коментира Ивайло Попов от „За земята“.

МОСВ отказва достъп до информация, която касае здравето на хората и изпълнението на международни ангажименти на страната, а това е недопустимо. Много от големите проекти в енергетиката продължават да се крият зад паравана на търговска и служебна тайна, докато негативите от техните замърсявания се заплащат от обществото чрез причинените заболявания и ранна смърт, посочват още от организацията.

„В момента можем само да гадаем има ли реален план за изход от ситуацията, какъв е той и на какви данни и анализи се базира той, както и дали има връзка и последователност на този план с Преходния национален план за сектора, който представихме на ЕК в края на миналата година. Предположенията ни са, че за пореден път се работи на парче с оглед на конюнктурни проблеми и интереси, а резултатът от това ще бъде тежък от една страна за екологичната обстановка и здравето на хората, а от друга - за енергийната ни система. Голямата изкупителна жертва накрая се оказват винаги работниците в мините и ТЕЦ-овете, чиято заетост се използва като щит пред необходимостта от дългосрочна визия за оттегляне от мръсните технологии в енергетиката“, коментира Генади Кондарев от сдружението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови