Евробарометър: В Бургас се живее много по-добре отколкото в София

OFFNews 09 октомври 2013 в 20:12 4024 7

Пристанище Бургас, Снимка: wikimapia
Пристанище Бургас, Снимка: wikimapia

Бургас е значително по-приветлив и добър за живеене град от столицата. Това показа изследване на "Евробарометър" за качеството на живота в европейските градове.

Проучването, проведено с анкети в края на миналата година, обхваща 83 града в Европейския съюз. То е поръчано от Еврокомисията, за да послужи за основа на визията за развитие на съответните градове.

В списъка Бургас е класиран на 23 място по удовлетворение на жителите му - далеч преди София (67 място). Степента на удовлетвореност е измерена според 28 критерия за качеството на живота и по почти всички столицата отстъпва на черноморския град.

Жителите на Бургас са много по-доволни от инфраструктурата, чистотата, работата на администрацията, спортните и културните си обекти. Драстична е разликата в усещането за сигурност в двата града и според резултатите мнозинството от жителите на столицата са резервирани към съгражданите си на въпрос "може ли да се вярва на хората в града" 69% от бургазлии отговарят положително, докато в София делът им е едва 39%.

Българската столица е в дъното на европейската класация по отношения на удовлетвореността от пътищата и обществените пространства. София е сред последните десет. Бургас е доста по-напред в списъка.

Двата града са близо по отношение на качеството на въздуха - огромна част от жителите им се оплакват от мръсния въздух. Това е един от приоритетните за хората проблеми -след здравните услуги и преди безработицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови